Hva skjer nå?

Fusjonsdrømmen brast i dag. Telenor og Telia blir ikke slått sammen. Hvordan vil framtida se ut for selskapene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Eric Paulac i Gartner Group, verdens største IT-analyse-byrå, vil Telia tape mer på bruddet enn Telenor.

- På kort sikt taper Telia for forholdsmessig mer på synergigevinster som ikke blir realisert, fordi konkurransen i telemarkedet, og dermed kostnadspresset, er kommet lenger i Sverige enn i Norge, sa han til Dagbladet på tirsdag. Han mener at på lenger sikt må begge selskapene skaffe seg alliansepartnere for ikke å bli stående isolert i et marked i hurtig utvikling.

Svenske eksperter mener at deler av Telia, som ikke er av strategisk betydning, vil bli solgt ut. Men staten må beholde kontrollen over den viktige infrastrukturen, skriver Expressen.

Den danske teleanalytikeren John Strand har sagt til NTB at et brudd ville være katastrofalt.

- Det er det verste som kan skje. Fusjonert er Telenor og Telia enormt mye mer verdt enn hver for seg, sa han.

Det er ingen tvil om at både Telenor og Telia har tapt mye prestisje på alt fusjonsrotet. Men svenskene har i tillegg tapt hele det norske markedet. All virksomheten Telia hadde i Norge ble solgt for at EU-kommisjonen skulle godta fusjonsplanene. Dermed er Telenor kvitt en stor konkurrent.

De ansatte i Telenor vil greie å ri av stormen rundt Telia-Telenor-fusjonen, mener konserntillitsvalgt Svein Eivind Solheim i Telenor.

- Jeg føler meg overbevist om at innsatsviljen og arbeidet til de ansatte kommer til å gjøre at vi kommer til å greie oss i Telenor, sier Solheim til NRK.

Den svenske politikeren Eva Flyborg fra Folkpartiet sier til Aftonbladet at det bør være mulig å oppløse fusjonen i løpet av seks måneder.

- Deretter bør Telia selges ut så raskt som mulig.