Hva skjer nå?

NEW YORK (Dagbladet): Valgdramaet i USA fortsetter, og det er helt uvisst hvem som blir landets neste president. George W. Bush leder nå med 930 stemmer i Florida etter at utenlandsstemmene er talt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen vil Floridas høyesterett avgjøre om dette er det endelige tallet. Her er spørsmål og svar på hva som skal skje framover.

Hvor står saken?

Al Gore vant en vesentlig seier da Floridas høyesterett fredag stoppet statssekretær Katherine Harris i å utrope valgets vinner i Florida.

Alt er frosset til i morgen klokka 20.00 norsk tid. Da skal Floridas høyesterett høre argumenter fra både demokrater og republikanere.

Argumentene vil være for eller imot at håndopptellingen skal fortsette i tre tungt demokratisk dominerte distrikter med til sammen 1,7 millioner velgere. Det vil også bli argumentert for eller imot om disse stemmene skal regnes med i det totale valgresultatet for Florida.

Utfallet i høyesterett er uvisst, men Gore har en fordel. Høyesterett i Florida består av seks demokratiske og en uavhengig dommer.

Hvor viktig var høyesteretts inngripen?

Meget viktig. Hadde Harris gjort som hun selv ønsket, ville George W. Bush ha vunnet Florida og blitt utropt til USAs 43. president i går. Nå er det nytt håp for Al Gore, fordi håndtellingene kan gi ham stemmer nok til å vinne Florida og dermed hele presidentvalget.

Er det slutt i morgen?

Trolig ikke. Hvis håndtellingen får fortsette, vil det gå dagesvis før den er ferdig.

Mulighetene i rettsapparatet er heller ikke uttømt, selv etter en avgjørelse i Floridas høyesterett. Saken er foreløpig avvist av en føderal domstol med den begrunnelse at det pågår parallelle prosesser i Floridas egne domstoler. Men republikanerne har mulighet til å gå til føderale domstoler med saken seinere.

Mange analytikere tror hele prosessen vil ende i USAs høyesterett.

Hva skjer med håndtellingen?

Fylkene Palm Beach og Broward teller videre. Miami-Dade bestemte seg i går også for å begynne opptelling av stemmer for hånd. Dette er tre store fylker hvor demokratene står sterkt.

Hvordan går håndtellingen?

Meget sakte. Det har vært konfrontasjoner mellom republikanske og demokratiske observatører i Palm Beach.

Republikanerne beskyldes for å hale ut tida ved å ikke komme som avtalt.

De fleste regner med at opptellingen tar minst ei uke. I Miami-fylket sier representanter for valgstyret at tellingen kan pågå helt til 1. desember.

Hvorfor vil Gore fortsette håndtelling?

Han håper at de demokratisk dominerte områdene vil sikre ham seieren.

Det er også rettet sterk kritikk mot at stemmesedler er forkastet eller at maskinene ikke har klart å registrere stemmesedler. Gores advokater argumenterer med at Harris ga distriktene altfor kort tid da hun krevde begrunnelse for håndopptelling, og at avvisningen av håndopptelling var ulovlig.

Hvorfor vil Bush stanse håndtellingen?

Advokatene til Bush legger vekt på at distriktene ikke har gitt en juridisk god nok begrunnelse for å telle videre. De mener det må bevises at det er foregått svindel og korrupsjon eller at naturkatastrofer har forhindret opptelling, for å fortsette en opptelling av stemmer.

De frykter at den knepne seieren til Bush kan bli borte hvis Palm Beach, Broward og Miami finner flere demokratiske stemmer ved håndopptelling.

<B>OMSTENDELIG:</B> Håndtellingen i Palm Beach fortsetter, men det går seint. Hele kommende uke går dersom håndtellingen skal fullføres.