Taliban tilbake ved makta

- Hva skjer nå?

De som har penger til det, flykter. Mens afghanere flest er livredde og kan ikke gjøre annet enn å vente og se.

PÅ PLASS: Taliban-krigere har satt opp sjekkpunkt over hele hovedstaden, Kabul. Her står de vakt ved Zanbaq-plassen. Foto: AFP / NTB
PÅ PLASS: Taliban-krigere har satt opp sjekkpunkt over hele hovedstaden, Kabul. Her står de vakt ved Zanbaq-plassen. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

20 år etter at Taliban ble tvunget fra makta, er den strengt konservative og religiøse gruppa igjen tilbake.

- For oss går det etter forholdene bra. Vi bor i et stille og rolig strøk og jeg prøver å få en billett ut av landet. Jeg skulle egentlig dratt på en forsinket sommerferie i morgen, men flygningen er kansellert, sier Terje Watterdal, landdirektør i Afghanistankomiteen, til Dagbladet.

VIL BORT: Samtidig som Taliban tar over Kabul, prøver et stort antall afghanere å komme seg ut av landet. Det er fullt kaos på flyplassen i Kabul mandag. Foto: AFP / NTB
VIL BORT: Samtidig som Taliban tar over Kabul, prøver et stort antall afghanere å komme seg ut av landet. Det er fullt kaos på flyplassen i Kabul mandag. Foto: AFP / NTB Vis mer

Fryktet lovløshet

Watterdal er tilsynelatende rolig. Som nordmann vet han at han aldri trenger å leve under Taliban.

- Våre ansatte har vært veldig bekymret, samtidig som det har kommet en viss ro i dag fordi lovløsheten ikke ble så ille som mange hadde fryktet. Sikkerheten nå er bedre enn mange forventet, sier Watterdal.

Han forteller at mange i Kabul ble nervøse for hva som ville skje da de så at politiet tok av uniformene sine og gikk ut av kontorene i sivil.

- Kabul er en by på sju millioner mennesker, med mange desperate innbyggere. Da er det ingen god kombinasjon å være politiløs. Men Taliban opprettet raskt sjekkpunkt og tok et slags politiansvar, så lovløsheten kom ikke, sier han.

KAOS: Flere videoer lekket i sosiale medier tegner et kaotisk bilde av tilstanden i Kabul. Programleder: Magnus Paus. Video: @IamObaidRahimi Vis mer

Frihet forsvinner

Taliban har tatt over Afghanistan langt raskere enn noen hadde trodd. Hva vil de nå gjøre? Lurer alle.

- Våre ansatte er veldig redde. De lurer på hvordan livene deres vil bli. Om de får fortsette i jobben - og hvilke andre regler som Taliban kan komme med, sier Watterdal.

Mange afghanere, spesielt i hovedstaden Kabul, frykter at friheten de har hatt de seinere åra nå vil forsvinne.

- Alle er nå spent på hvordan dette utvikler seg. Først opplever folk en lettelse over at maktovertakelsen har skjedd mye roligere enn alle trodde. Men om folk begynner å miste rettigheter, blir det vanskeligere, sier Watterdal.

KAOS: En video viser fortvilte mennesker som forsøker å flykte fra Taliban. Video: Nicola Careem / Twitter Vis mer

«Taliban er »

Siste dag ute

Den britiske avisa The Guardian har pratet med en kvinnelig universitetsstudent som frykter for framtida.

- Nå må jeg brenne alt jeg har oppnådd, sier hun til avisa, før hun fortalte at politiet hadde evakuert universitetet «fordi Taliban hadde ankommet Kabul».

- Vi ville alle hjem, men kunne ikke bruke offentlig transport. Sjåfører ville ikke ta oss med fordi de ikke ville ta ansvar for å transportere kvinner, forteller kvinnen.

I gatene skal menn ha gjort narr av kvinner og jenter, ifølge avisa: «Gå og ta på deg chadari (burka, journ.anm)», ropte en. «Dette er din siste dag ute i gatene», sa en annen. «Jeg kommer til å gifte meg med fire av dere på en dag», sa en tredje.

I KABUL: Terje Watterdal er landdirektør for Afghanistankomiteen og er nå i hovedstaden. Han ble stoppet på vei til flyplassen, men jobber nå for å få plass på et fly ut av landet når det er mulig. Foto: Nigel Walker / Afghanistankomiteen
I KABUL: Terje Watterdal er landdirektør for Afghanistankomiteen og er nå i hovedstaden. Han ble stoppet på vei til flyplassen, men jobber nå for å få plass på et fly ut av landet når det er mulig. Foto: Nigel Walker / Afghanistankomiteen Vis mer

- Mange i byen er redde nå, sier Watterdal.

Til Kabul på sightseeing

Men understreker at bildet ikke er svart-hvitt.

- Deler av byen er folk lettet fordi kampene og volden er over. Noen sier også at de håper at Kabul kan bli kvitt de mange murene i byen. Ikke at det blir en kulturelt mer åpnere by, men at en nå får bort mange av disse stengslene, sier Watterdal.

I døgnet før Taliban tok over Kabul, forteller han at hovedstaden var tom. Det har nå forandret seg.

- Det er blitt ganske mye trafikk i byen og mange har hørt at det kommer mange talibanere fra provinsene til Kabul. De vil se presidentpalasset og den amerikanske ambassaden... En slags sightseeing, sier Watterdal.

På egen hånd

Mens Utenriksdepartementet jobber iherdig med å få ut egne ansatte, både norske og afghanere, må Watterdal og andre nordmenn som jobber for sivile samfunnsaktører i Afghanistan komme seg ut på egen hånd.

- Jeg prøver å komme meg ut i morgen, men situasjonen på flyplassen er vanskelig. Det er veldig mange desperate mennesker som er redde og som presser på for å komme seg inn på flyplassen, sier Watterdal.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer