Israel/Palestina-konflikten

Hva skjer når en jødisk settler slår en israelsk soldat?

Palestinske Ahed Tamimi og israelske Yifat Alkobi slo begge en israelsk soldat. Ahed risikerer ti års fengsel. Yifat ble sluppet fri etter et par timer - fordi hun er jødisk.

FENGSLET: Den palestinske tenåringen Ahed Tamimi (16) er blitt et palestinsk symbol, etter at hun ble fengslet for å ha slått en israelsk soldat. Her blir hun geleidet inn i det israelske Ofer-fengselet, nær den palestinske byen Ramallah. Foto: Ammar Awad / Reuters / Scanpix
FENGSLET: Den palestinske tenåringen Ahed Tamimi (16) er blitt et palestinsk symbol, etter at hun ble fengslet for å ha slått en israelsk soldat. Her blir hun geleidet inn i det israelske Ofer-fengselet, nær den palestinske byen Ramallah. Foto: Ammar Awad / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kvinner med nesten helt identiske historier - men med totalt forskjellig utfall:

Begge to slår en israelsk soldat i fjeset, men det skjer ikke noe med den jødiske bosetter-kvinnen. Den palestinske tenåringsjenta som gjør det samme, og blir sendt i fengsel.

«Bare fordi én er jødisk og den andre er palestinsk», skriver den israelske kommentatoren Noa Osterreicher i Ha'aretz.

Settler-vold

Den palestinske 16-åringen Ahed Tamimi er nå blitt et symbol for palestinernes frigjøringskamp mot den israelske okkupasjonen av Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gaza. Den unge palestinske aktivisten ble arrestert og risikerer nå ti års fengsel etter å ha slått en israelsk soldat.

Ganske likt hva den jødiske bosetter-kvinnen Yifat Alkobi gjorde med en israelsk soldat i den palestinske byen Hebron. Alkobi slo soldaten da han forsøkte å stoppe henne fra å kaste stein. Hun ble arrestert, men fikk dra hjem mot kausjon samme dag.

Det er ikke første gang at Alkobi har angrepet israelske soldater. Hun har vært tiltalt for å ha kastet stein mot palestinere og angrepet soldater fem ganger, men aldri blitt arrestert.

Født jødisk

«Den viktigste forskjellen mellom de to, er at Tamimi angrep en soldat som var sendt fra en fiendtlig regjering som ikke anerkjenner hennes eksistens, som stjeler hennes land og dreper og skader hennes slektninger. Mens Alkobi angrep en soldat fra sitt eget folk, med samme religion - og som var sendt av landet hennes for å beskytte henne», skriver Osterreicher, før hun avslutter:

«Det eneste som betyr noe, er om du er født jødisk. Alt annet er irrelevant».

Aktivist-familie

AKTIVIST-FAMILIE: Dette bildet viser Ahed Tamimi (t.v) og flere av hennes familiemedlemmer i kamp mot en israelsk soldat i 2015, da de forsøkte å få frigitt broren deres, som var fengslet etter sammenstøt med israelske soldater i landsbyen deres, Nabi Saleh, nær Ramallah på Vestbredden. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix
AKTIVIST-FAMILIE: Dette bildet viser Ahed Tamimi (t.v) og flere av hennes familiemedlemmer i kamp mot en israelsk soldat i 2015, da de forsøkte å få frigitt broren deres, som var fengslet etter sammenstøt med israelske soldater i landsbyen deres, Nabi Saleh, nær Ramallah på Vestbredden. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix Vis mer

Tamimi-familien er kjente aktivister i landsbyen Nabi Saleh, nær Ramallah. Det er første gang at Ahed Tamimi ble arrestert, men en rekke slektninger har gått inn og ut av israelske fengsler for sin motstand mot den ulovlige israelske okkupasjonen av Vestbredden.

Aheds far, Bassem Tamimi, har også vært arrestert en rekke ganger. Han har skrevet innlegg hvor han hyller sin datter, samtidig som han er «bekymret for dattera mi», ifølge Al Jazeera.

- De forsøker nå å holde henne i fengsel så lenge de kan. Hennes skjebne ligger nå i hendene til folk som ikke en gang ser på palestinere som fullverdige mennesker, sier faren.

Fetter skutt i hodet

Ha'aretz-journalisten og kommentatoren Gideon Levy har beskrevet forhistorien til hvorfor Ahed Tamimi slo den israelske soldaten da han kom på familiens gårsplass i den palestinske landsbyen Nabi Saleh.

«Hun hadde akkurat fått vite at hennes 15-årige fetter Mohammed hadde blitt skutt i hodet på nært hold», skriver Levy og fortsetter:

«Mohammed Tamimi, bare 15, og han er allerede et funksjonshemmet skuddoffer og en løslatt fange».

Gir ikke opp

SINNE: Dette bildet ble tatt av Ahed Tamimi i 2012, da hun kjefter på en israelsk soldat under en demonstrasjon mot israelsk konfiskering av palestinsk land på Vestbredden. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix
SINNE: Dette bildet ble tatt av Ahed Tamimi i 2012, da hun kjefter på en israelsk soldat under en demonstrasjon mot israelsk konfiskering av palestinsk land på Vestbredden. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix Vis mer

Men familien Tamimi nekter å gi opp, og vil fortsette motstandskampen mot den israelske okkupasjonen:

«Til tross for alle de traumatiske opplevelsene, vil jeg alltid jobbe for rettferdighet og for vår rett til å føre en fredelig motstand mot Israels brutale militærstyre og tyveri av vårt land. Vi vil fortsette kampen, som en familie, og som et samfunn. Sammen skal vi bære frihetsfakkelen for vår drøm om et bedre liv for våre barn», skriver faren Bassem Tamimi i Newsweek.

Tamimi er svært omdiskutert i Israel. En israelsk kommentator mener at Israels behandling av jenta fører til at hun blir et ikon, en slags «palestinsk Jeanne d'Arc», mens israelere på høyresida mener at jenta må få lang straff, fordi hun er en fare for Israels sikkerhet, skriver Reuters.

- Stopp okkupasjonen

«Den palestinske jenta er ikke en borger av et demokratisk land. Israelsk lov gjelder ikke på Vestbredden. Hva har hun gjort, annet enn å forsøke å protestere mot det tyranniske regimet som kontrollerer livet hennes?» Spør direktøren for den israelske menneskerettighetsorganisasjonen Bt'selem, Hagai El-Ad i Ha'aretz.

Den israelske avisa på venstresida, Ha'aretz, mener at Tamimi må bli løslatt med en gang, samtidig som Israel må avslutte okkupasjonen av Vestbredden.

«I stedet for å sette en stopper for Israels forbrytelser, bare fortsetter det. Problemet er ikke Tamimi, men okkupasjonen. Ikke bare var det feil å anklage Tamimi, hun burde bli løslatt umiddelbart», skriver den israelske avisa Ha'aretz på lederplass.

FÅR STØTTE: Folk over hele verden viser sin støtte til den palestinske tenåringen Ahed Tamimi (16), som risikerer ti år i israelsk fengsel. Her er en demonstrasjon i Paris i går. Foto: Patrick Kovarik / Afp / Scanpix
FÅR STØTTE: Folk over hele verden viser sin støtte til den palestinske tenåringen Ahed Tamimi (16), som risikerer ti år i israelsk fengsel. Her er en demonstrasjon i Paris i går. Foto: Patrick Kovarik / Afp / Scanpix Vis mer