Erlend Lødemel:  Prøver å forutsi hva som skjer om oljeprisen faller videre. Foto: Are Haram, Finansavisen.
Erlend Lødemel: Prøver å forutsi hva som skjer om oljeprisen faller videre. Foto: Are Haram, Finansavisen.Vis mer

Hva skjer om oljeprisen stuper videre?

Sjeføkonom Erlend Lødemel spår den økonomiske utviklingen ved å ta i bruk SSBs modeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities har brukt SSBs modeller til å se hva et ytterligere oljepris- og oljeinvesteringsfall ville betydd for Fastlands-Norge.

- Effekten av fallet i oljeinvesteringene har ikke blitt mindre interessant det siste året. Oljeprisfallet har blitt større enn man så for seg for ett år siden, og nedsiden fremstår ikke som mindre, selv om oljeprisen har hentet seg noe inn siden januar, sier Lødemel til Finansavisen.

To ulike alternativer Lødemel har sammenlignet SSBs ferske makroprognoser med to alternative utfall: Ett der oljeprisen faller til like under 55 dollar fatet og så stiger til 61 dollar i 2018, og ett der oljeprisen faller til under 40 dollar fatet og så stiger til 49 dollar.

Ifølge Finansavisen forutsetter også den svake banen at kinesisk BNP-vekst faller til 3 prosent de to neste årene, mens i den «sterke» faller veksten til 5 prosent.

Fastlands-Norge holder seg flytende Selv i Lødemels «stygge» alternativbane, med en oljepris på 40 dollar fatet, holder Fastlands-Norge seg flytende.

Her faller oljeinvesteringene med 55 prosent fra toppåret 2013, og utslagene er størst i boligmarkedet. Boliginvesteringene vil falle klart, og boligprisene vil havne 8-9 prosent lavere enn i SSBs prognose, forteller Finansavisen.

Samtidig blir det liten endring i sysselsettingen, og en ledighet som på det verste stiger til moderate 4,6 prosent.

Mindre dramatisk enn man skulle tro - Dette er nok mindre dramatisk enn man skulle tro. Jeg vil i hvert fall ikke kalle det en krise, sier Lødemel. I det milde Lødemel-scenariet ender boligprisveksten på rundt 0 prosent.

Flere økonominyheter Kjøperne gikk amok - strøken leilighet smalt to millioner over
Flom av lånesøknader til BN Bank og Skandiabanken
Salg av bygg under oppføring - Skatteetaten har skjerpet reglene