Hva skjer på Fornebu?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kampen om IT Fornebu holdt på å skape regjeringskrise sist vinter. Den merkelige alliansen mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sto steilt bak kravet om at Fred. Olsens prestisjeprosjekt måtte få et betydelig område på den nedlagte flyplassen, slik at det kunne skapes et IT-senter av internasjonale dimensjoner, som det het. En vesentlig del av tomta på 600 mål skulle brukes til boliger for ansatte og studenter. Staten skulle skyte inn betydelig kapital. Daværende næringsminister Lars Sponheim måtte tåle mange harde ord fordi hans planer om en mindre utbygging var for puslete.
  • Nå har IT Fornebu tapt kampen om boligtomtene. Planene må derfor reduseres betydelig, og det er grunn til å spørre hva som til slutt kommer ut av det som skulle være et prosjekt der Norges framtid skulle bygges. I tillegg mener EFTAs overvåkingsorgan ESA at avtalen innebærer statsstøtte som er i strid med EØS-avtalen.
  • I Stortingets spørretime i går hadde næringsminister Grete Knudsen store problemer med å fortelle hva den nåværende regjeringen mener om IT-senterets framtid, og hvilken rolle staten fortsatt skal spille. På alle spørsmål svarte hun bare at Bærum og Oslo eier tomtene, og at det er de to kommunene som avgjør salget. Grete Knudsen var selv en av pådriverne bak flertallet da Stortinget behandlet saken i mars.
  • Det fortoner seg underlig at den nye regjeringen ikke har gjort noe for at deres prestisjeprosjekt kan realiseres etter de storslagne planene som ble vedtatt. Med det reduserte senteret vi nå ser konturene av - hvis det i det hele tatt blir noe av planene - må statens medvirkning tas opp til ny behandling. Da kan det hende at hele IT Fornebu ender som et boligprosjekt, slik mange skeptikere spådde. Da har i alle fall eierne tjent gode penger. I første omgang må regjeringen orientere Stortinget om hvordan saken nå står. Stortinget kan ikke slå seg til ro med de svevende svarene statsråd Knudsen kom med i går.