Hva skjuler Saddam?

Irak har nok ingen atombomber, men både britene ogamerikanerne mener han har kjemiske og biologiske våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I GÅR LA BRITISKE myndigheter fram et 50 siders dokument som skal fortelle verden at Saddam Hussein er en trussel som må stoppes. Her er utdrag fra dokumentet:

 • Utvikler fortsatt kjemiske og biologiske våpen, og har militære planer for å bruke disse.
 • Irak har forsøkt å skaffe materiale og teknologi fra Afrika til å utvikle en atombombe.
 • Saddam har 20 missiler som kan gå 650 kilometer, med kjemiske eller biologiske sprengladninger.
 • Regimet har lært hvordan de skal skjule våpen og utstyr for våpeninspektørene.

BARE EN LITEN TIME etter at dokumentet ble offentliggjort, hadde den irakiske kulturministeren Yousif Hummadi pressekonferanse i Bagdad. Han anklaget Tony Blair for å «ta del i en sionistisk kampanje mot Irak».

I FNs sikkerhetsråd foregår det nå en kontinuerlig debatt rundt Iraks ja til våpeninspektører. Neste mandag er det tillyst møte mellom leder for våpeninspektørene, Hans Blix, og irakiske myndigheter. I tillegg jobber amerikanerne og britene hardt for å få i stand en resolusjon som kommer med et utvetydig ultimatum til Hussein.

For Russland og andre land som er imot et amerikansk militærangrep på Irak, er FNs våpeninspektører alternativet som skal gjøre en slutt på Husseins antatte kjemiske- og biologiske våpen. Men både amerikanerne og resten av verden er skeptiske til at Saddam kommer til å gi våpeninspektørene fritt leide. Ikke uten grunn.

I ÅRA 1991- 98 BLE FNs våpeninspektører forhindret, trakassert og nektet adgang hele tida. Saddam lekte katt og mus med inspektørene og benektet flere ganger at han hadde masseødeleggelsesvåpen. Fram til 1995 nektet Irak for at landet hadde biologiske våpen. Inspektørene fant - og ødela, ifølge magasinet Time:

 • 3,5 tonn med dødelig nervegass.
 • 39000 kjemiske våpen.
 • 817 Scud-raketter.
 • Produksjon av flytende miltbrann, botulinum og antrax.
 • I tillegg ble det ødelagt store mengder produksjonsutstyr og materiale som brukes til å lage kjemiske og biologiske våpen.

USA og Storbritannia mener Saddam fremdeles har kjemiske og biologiske våpen lagret. De mener også at han er på vei til å lage en atombombe. Saddam benekter. Det gjør langt på vei også den tidligere våpeninspektøren Scott Ritter, som var sju år i Irak som inspektør.

- Irak har ikke etterkommet alle FN-resolusjonene om nedrustning. Men på den andre side har Irak siden 1998 i bunn og grunn vært avvæpnet, sier Ritter til The Guardian.

SELV OM INSPEKTØRENE kanskje får fritt leide, mener FN det vil ta minst ett år å dokumentere våpenarsenalet Saddam sitter på. Det er for lang tid for de amerikanske haukene. Visepresident Dick Cheney mener Irak kan være to år unna å lage en atombombe.

- Med mindre han vet noe vi ikke vet, er dette tull, sier Ritter.

Svenske Rolf Ekeus, den tidligere lederen av inspeksjonsteamet, sier at Irak var en «marginal» trussel etter Golf-krigen. Det er i løpet av de siste fire åra, etter at våpeninspektørene forlot Irak, mange frykter at Saddam skaffet seg masseødeleggelsesvåpen.

 • USAs regjering mener at Irak lenge har forsøkt å skaffe seg tusenvis av spesialdesignede aluminiumsrør, som landet trenger for å lage en atombombe. Irak benekter dette.

- Det er vel dokumentert. Vi ødela Iraks våpenprogram, hevder våpeninspektør Ritter.

Scott Ritter mener våpeninspektørene ødela fabrikkene som kunne lage kjemiske og biologiske våpen. - All denne praten om at Irak har kjemiske våpen er ikke lenger gyldig, mener Ritter.

 • USA har ofte forsøkt å koble Saddam Hussein til al-Qaida, men har aldri klart å bevise forbindelsen.
 • Oljen er en sentral grunn til at USA interesserer seg for Irak. Gjennomfører irakerne et rakettangrep mot Saudi-Arabias oljeinstallasjoner, fyker oljeprisen i været. Det vil føre til en økonomisk krise for blant annet USA, noe amerikanerne vil forhindre.

DET HERSKER INGEN TVIL om at de amerikanske haukene ønsker et militært angrep på Irak for å fjerne Saddam Hussein. Men problemet er at de ikke klarer å bevise at «slakteren fra Bagdad» faktisk har og utvikler masseødeleggelsesvåpen, eller at det er forbindelse mellom Saddam og al-Qaida.

For det handler om at USA og britene faktisk ikke vet hva Saddam har. Det de amerikanske haukene vet, er at de ønsker å angripe Irak militært for å kvitte seg med den beryktede diktatoren.

«Hva dokumentet helt svikter å gjøre - og muligens aldri kunne gjøre - er å vise at Saddam Hussein er en nåværende trussel, eller hva hans intensjoner for framtida er,» skriver BBCs politiske korrespondent, Nick Assinder, etter å ha lest britenes bevisdokument.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld har flere ganger sagt at USA vil legge fram bevis på at Irak og Saddam Hussein er en trussel. Påstandene er «eventyrlige» og «absurde», men USA har investert så mye politisk kapital i forsøkene på å fjerne Saddam Hussein at det ikke lenger finnes noe alternativ, sa tidligere våpeninspektør Ritter til Guardian i forrige uke.

Amerikanerne har bestemt seg. Nå er det opp til resten av verden om de også kommer fram til samme konklusjon.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladets samfunnsavdeling