Hva skjuler Saddams palass?

Bråket rundt Saddams åtte presidentpalass kan avgjøre om det blir krig mot Irak. Irak nekter våpeninspektørene å komme uannonsert til palassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA NEKTER inspektørene tur til Irak før de får undersøke palassene. Når det passer dem. Det dreier seg om åtte palass, men navnet er misvisende. Saddam Husseins presidentpalass er ikke som slottet i Oslo eller andre palasser rundt om i verden.

Palassene er gedigne områder hvorav det største er så stort som Stockholms indre by. De omfatter rundt tusen bygninger, inkludert palasser, villaer, kontorbygg og lagerbygg - fordelt på åtte områder.

Den siste - og hittil eneste - gangen palassene ble inspisert, var i 1998. Da gjorde Irak en spesialavtale med FN om at palassene bare skal besøkes når Irak får forhåndsvarsel på 30 dager før inspeksjonen.

DA INSPEKTØRENE så fikk komme inn i palassområdene for fire år siden, var bygningene så godt som klinisk rene.

- Det var åpenbart at det var blitt evakuert omfattende mengder av møbler, informasjon og dokumenter, skrev inspeksjonssjefen Charles Duelfer i sin rapport.

Irakerne svarte med at de hadde flyttet bort saker og ting av frykt for mulige militære angrep mot palassene.

De åtte palassene er omgitt av høye murer og andre stengsler. Innenfor palassmurene befinner det seg fra 45 til 360 bygninger. En del av palassene har også store jordbruk. Palassene er ganske like av utseende: En stor og imponerende hovedbygning omringet av mindre hus og kunstige små sjøer.

SADDAM HUSSEIN bor offisielt i Radwaniyah-palasset i Bagdad. Innenfor palassgjerdene befinner det seg også 360 bygninger på det 31 kvadratkilometer store området. Enkelte av bygningene skal ifølge det amerikanske utenriksdepartementet være utstyrt med forgylte vannkraner, marmorgulv, krystallkroner og annen luksus Saddam og hans nærmeste kan velte seg i.

Tikrit-palasset i Saddams fødeby er på fem kvadratkilometer (to ganger bydelen Grünerløkka/Sofienberg i Oslo), og omfatter hundre bygninger. Førti av disse er boligene til Saddams familie.

Palassene er meget strengt bevoktet, og det er ulovlig å ta bilder av dem. Da Dagbladet var i Irak for et lite år siden, passet hele tida ansatte ved informasjonsministeriet på at ingen fikk ta bilder av palassene i Bagdad.

USA SIER AT presidentpalassene må åpnes fullt og helt for våpeninspektørene før de får lov til å reise til Irak. Også sjefen for våpeninspektørene, Hans Blix, sa torsdag at han ønsker å ha en ny FN-resolusjon med seg i bagasjen før inspektørene igjen reiser til Irak.

Både amerikanerne, Norge og Storbritannia har gjentatte ganger sagt at våpeninspektørene må få lov til å sjekke fritt hva som egentlig befinner seg i de åtte svært så hemmelige presidentpalassene.

Resolusjonen med FN fra 1998 gir nemlig Irak en hel måned til å rydde bort eventuelle masseødeleggelsesvåpen før inspektørene får inngang i palassene.

Den irakiske ambassadøren Mohamed al-Douri sa torsdag at Irak kan være mer fleksible i forhold til presidentpalassene. Irak har imidlertid gjentatte ganger sagt at Irak ikke vil godta en ny FN-resolusjon.

TIKRIT-PALASSET: Befinner seg i Saddam Husseins fødeby og omfatter fem kvadratkilometer og hundre bygninger. 40 av disse skal være hjemme til Saddams nære familie.
SADDAMS HJEM: Radwaniyah-palasset i Bagdag er Saddam Husseins offisielle bolig. Området er like stort som Stockholms indre by og har 360 bygninger.
MOSUL-PALASSET: Har 50 bygninger på 1,9 kvadratkilometer i Nord-Irak.
REPUBLIKK-PALASSET: Saddams offisielle kontorområde med 140 bygninger.