Hva slags straff gir tingrettene i promillesaker?

Dagbladet har undersøkt 1118 promilledommer fra 2017. De forteller hvilke reaksjoner norske fyllekjørere får i retten. Dette er hovedfunnene.

PROMILLEKONTROLL: Politiet avholder jevnlig promillekontroller, som her på Sinsen i Oslo. Foto: Jø¸rn H Moen / Dagbladet
PROMILLEKONTROLL: Politiet avholder jevnlig promillekontroller, som her på Sinsen i Oslo. Foto: Jø¸rn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet har samlet inn og registrert data fra 1118 promilledommer. Rådataene kan ses i dette dokumentet. Dataene ble opprinnelig brukt til å se på kjønnsforskjeller i straffutmålinger. En analyse av det kan leses her. Dagbladets omtale og oppfølgere av denne problemstillingen finnes på denne samlesiden.

Basert på det samme materialet har vi også laget en «test» som gir informasjon om mulige utfall i en promillesak basert på de ulike forholdene som kan være i den enkelte sak.

Tre ulike nivåer

Utgangspunktet for straffutmålingen i promillesaker er Vegtrafikkloven § 31. Bestemmelsen legger opp til ulik straff etter domfeltes promille, etter tre ulike nivåer:

  • Lavpromille: Fra 0,2 til og med 0,5, som gir bot.
  • Mellompromille: Mellom 0,5 og 1,2, som gir bot og betinget eller ubetinget fengsel.
  • Høypromille: Over 1,2, som gir bot og ubetinget fengsel.

I bestemmelsen heter det at graden av påvirkning (som regnes om til promille) og hvilke farer kjøringen har medført skal tas særlig hensyn til ved straffutmålingen. Det framgår også at de som tas med mellompromille og som tidligere er dømt for ruskjøring «som regel» skal dømmes til bot og ubetinget fengsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer