Hva synes du om ABCDE-møtet?

- Kritikerne av Verdensbanken har ofte sterkere standpunkter enn argumenter, sier en av konferansedeltakerne. Si din mening!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Kalle Moene ved Økonomisk institutt ved Universitet i Oslo skal holde et innlegg under konferansen. Han går nå hardt ut mot kritikerne av Verdensbanken, men legger til at de fleste av deltakerne på konferansen også er kritiske og på mange måter enige med forskere som har valgt å takke nei til å delta, melder Norges forskningsråd.

- Kritikerne av Verdensbanken har ofte sterkere standpunkter enn argumenter, sier han.

I gatene vil det ikke bare være ungdom som demonstrerer. Flere representanter fra mange frivillige organisasjoner (NGO-er) og forskere ventes til demonstrasjonen.

- Mange av disse har takket nei til å delta. Hadde de i stedet deltatt, kunne det vært med på å skjerpe argumentene til både NGO-ene og forskerne som er involvert i konferansen.

- Udemokratisk

Moene sier Verdensbanken ikke er en demokratisk organisasjon.

Dette er Verdensbanken

Verdensbanken startet sin virksomhet som låneinstitusjon i 1946. Hovedkontoret ligger i Washington. Verdensbanken eies av 183 medlemsland. Norge har vært med fra starten.

Opprinnelig var det en viktig oppgave å bidra til gjenoppbyggingen etter annen verdenskrig. Seinere har utlånsvirksomheten først og fremst tatt sikte på å dekke utviklingslandenes langsiktige finansieringsbehov.

Motstandere av globalisering og voldelige opprørere har de siste åra meldt seg hver gang det foregår et økonomisk toppmøte:

I Seattle i 1999 under møtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
I Praha i 2000 under årsmøtet i Verdensbanken.
I Genoa i 2001 under årsmøtet i Verdensbanken.
I Barcelona i 2001 før en konferanse i Verdensbanken som ble avlyst.
I Göteborg i 2001 under EUs toppmøte.

- Når 20 prosent av stemmene tilhører USA, sier det seg selv at det er et underskudd av demokrati i Verdensbanken. Det er vanskelig å gjennomføre vedtak som USA er i mot.

Han understreker at ABCDE-konferansen i Oslo ikke er en beslutningskonferanse hvor det vil bli fattet vedtak.

- Dette er ikke den politikkutførende delen av Verdensbanken som kommer sammen, men forskere som ønsker å diskutere hvordan fattigdom kan bekjempes, sier Moene.

300 akademikere

Som Dagbladet skrev på onsdag, er politiet forberedt på unntakstilstand i Oslo. Grunnen er ABCDE-konferansen hvor 300 akademikere skal drøfte hvordan fattigdommen skal bekjempes. Den politiske ledelsen vil ikke være til stede.

De fem emnene som skal drøftes er:

SLAGMARK GÖTEBORG: Det er slike scener politiet frykter.
TÅREGASS: En demonstrant med gassmaske i Genoa.