Hva tåler Italia?

I et demokrati får folket vanligvis den lederen det fortjener. Italienerne får Silvio Berlusconi. Men republikkens undergang er neppe nær - ikke denne gangen heller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I ET VALG hvor de siste velgerne ikke fikk avgitt sine stemmer før klokka fem om natta og hvor opptelling av stemmene og de vanskelige beregningene av hvem som er valgt, ikke var klare før langt utpå gårsdagen, har høyresida under paraplyen Frihetenes Hus vunnet flertallet både i Deputertkammeret og Senatet.

President Carlo Azeglio Ciampi vil derfor be Silvio Berlusconi danne Italias 59. regjering etter krigen.

Det er på alle vis et merkelig og historisk valg. Hvor ellers velger man landets rikeste person, eieren av alle riksdekkende, private fjernsynskanaler og en person som står tiltalt i rettsvesenet for flere alvorlige forbrytelser, til statsminister?

Opplagt er det en fare for demokratiet. Men det er det bare et mindretall av italienerne, samt utlandet, som bekymrer seg over. I EU er man videre betenkt over hans politiske reisefeller, de rabiat fremmedfiendtlige separatistene i Lega Nord og Benito Mussolinis politiske arvinger i Nasjonalalliansen. Men EU vil ikke gjenta straffetiltakene mot Østerrike, ikke mot EUs fødeland, og velger i stedet å vente og se.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer