Hva tenker Arne Næss?

Det er et paradoks at Arne Næss, en av Norges mest markante tenkere, er mest berømt for å bruke beina: Han er legendarisk for sine klatreekspedisjoner, langs fasadene på Blinderns høybygg så vel som i Himalaya, og for å ha erobret NATO-anlegget på Kolsås sammen med Jens Bjørneboe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det gjør stort sett vondt å tenke, sier Arne Næss, men det er neppe derfor de færreste kan gjøre rede for hva han står for. Denne uka ga han selv ut boka «Livsfilosofi». Parallelt gir Inga Bostad ut boka om ham og hans utallige posisjoner i filosofien.

- Arne Næss' filosofi bør «oversettes». Han sier selv at han ikke har vært flink nok til å få fram hva han egentlig mener, sier Bostad, som har lest alt filosofen har utgitt og mer til.

Tomt i hyllene

- Jeg gikk inn på Norli, Norges største bokhandel, og oppdaget at de ikke hadde en eneste bok av Næss før «Livsfilosofi» kom ut. Han leses altså ikke i dag. Men hans påvirkning på norske akademikere, særlig gjennom lærebøkene til examen philosophicum, må ikke undervurderes, sier Bostad, selv magister i filosofi og redaktør av Kritikkjournalen. Hun framholder et knippe næssiske -ismer - empirisme (stol på erfaring), skeptisisme (still spørsmål ved alt) og possibilisme (alt er mulig) - i tillegg til en -sofi: økosofien. Hans berømte «pyrrhoniske skeptisisme» er andre ord for possibilisme. Selv skriver Næss at hans første filosofiske konklusjon var «at alle konklusjoner er prinsipielt usikre, slik som i klatring».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer