Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva tenker du om at Donald Trump kan bli president i USA

Amerikansk valgkamp trukket inn i Stortingets spørretime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : I går la Børge Brende fram sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget. I dag var han igjen i Stortinget for å svare på oposisjonens spørsmål i den spontane  spørretimen.

Flyktningkrisen i Europa var høyest på agendaene. Men også amerikansk politikk ble et tema. I natt var det representantsvalg i et skred av stater, såkalt supertirsdag. På republikansk side gjorde kontroversielle Donald Trump det stort.

Krf-leder Knut Arild Hareide satte utenriksminister Børge Brende i en aldri så liten diplomatisk klemme med dette spørsmålet:

- Jeg hørte i går statsminister Erna Solberg si at Norge skal bidra til å få til en løsning i Europa, ikke ensidig, men under forutsetning av at de andre landene også bidrar. Nå hører jeg du sier det samme og det er jeg glad for. Dette er til dels den samme debatten som preger den amerikanske debatten nå. Også der er det noen som ikke vil bidra. Jeg vil vite: Hva tenker utenriksministeren om at Donald Trump kan bli den neste presidenten i USA? spurte Krf-leder Knut Arild Hareide, til latter fra Stortinget.

- Vanskelig nok fra før - Jeg trodde de utfordringene vi sto overfor i Europa var komplisert nok i seg selv, om vi ikke skal koble inn de amerikanske representantvalgene i tillegg, sa Brende, før han gjorde det klart at dette ikke var et spørsmål han kom til å svare på.

- Hareide er sikkert klar over at at det ikke er klokt av en utenriksminister å ha meninger om valgkamp i et annet demokratisk land. Jeg følger den amerikanske valgkampen og er klart til å samarbeide med den neste administrasjonen også, svarte han.

- Dramatisk Brende måtte også svare på hva regjeringen vil gjøre for å styrke grensesamarbeidet i Norden og Europa.

- Vi trenger ikke et lekket notat fra Utenriksdepartementet for å innse at situasjonen sør i Europa er ekstraordinært vanskelig — og potensielt dramatisk for mennesker på flukt, og politisk for hele samarbeidet i Europa, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

BRENDE MÅTTE SVARE OM TRUMP:  Børge Brende måtte i Stortinget i dag svare på hva han tenker om at Donald Trump (til høyre) kan bli USAs neste president. Her er Trump fotografert under en debatt med motkandidat Marco Rubio. Foto: EPA/GARY CORONADO/NTB SCanpix
BRENDE MÅTTE SVARE OM TRUMP: Børge Brende måtte i Stortinget i dag svare på hva han tenker om at Donald Trump (til høyre) kan bli USAs neste president. Her er Trump fotografert under en debatt med motkandidat Marco Rubio. Foto: EPA/GARY CORONADO/NTB SCanpix Vis mer

- Utviklingen i fjor viste oss at vi kan bli overrasket. Men det er ikke presset ved norske grenser som bør uroe oss nå, nå strammes det inn i hvert land for seg — stikk i strid med hva et samarbeidende Europa står for, sa Støre.

Han ville vite hva Brende  vil gjøre for å bidra til å stabilisere situasjonen. Brende svarte at regjeringen vil samarbeide tett med EU for å få til dette.

- Det er vesentlig at EU og Tyrkia blir enige om hvordan flyktningstrømmen som går igjennom Tyrkia, kan håndteres. Det er mulig for Tyrkia å etablere flere flyktningleirer hvis vi er med å finansiere dette, sa Brende. Utenriksministeren la til at det er helt avgjørende å stabilisere landene der flyktningene og migrantene kommer fra.

DIPLOMATISK:  Børge Brende svarte diplomatisk på spørsmålet fra Knut Arild Hareide om Donald Trump. 

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DIPLOMATISK: Børge Brende svarte diplomatisk på spørsmålet fra Knut Arild Hareide om Donald Trump. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer