MOROMANN: Ikke alle, vel - de færreste - av Silvio Berlusconis tirader, gester eller vitser i offentligheten har falt i god jord utenfor Italia. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix
MOROMANN: Ikke alle, vel - de færreste - av Silvio Berlusconis tirader, gester eller vitser i offentligheten har falt i god jord utenfor Italia. Foto: Remo Casilli / Reuters / ScanpixVis mer

- Hva var det han het igjen. Han solbrune fyren. Ja, Barack Obama

Her er noen av statsminister Berlusconis drøyeste offentlige uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Silvio Berlusconis prioritering av egen lommebok foran Italias raknende økonomi var nok mer medvirkende til hans fall, men statsministerens offentlige opptredener bidro aldri til å gjøre ham populær utenfor landegrensene.

Man skal være ganske romslig for å være enig i Berlusconis uttalelse fra 2009:

- Jeg er verdens beste statsminister.

Nazi-sammenligning I 2003, samme år som Italia hadde presidentskapet i EU, skapte statsministeren rabalder i Europaparlamentet med sitt svar da Martin Schulz, representant for det tyske sosialistpartiet, stilte spørsmål om interessekonflikter mellom Berlusconis massive medieeierskap og statsministerembetet.

«Herr Schulz, jeg vet at en italiener i disse dager lager en film om nazistenes konsentrasjonsleirer. Jeg vil gjerne foreslå at du får rollen som leirens leder. Du ville passet perfekt», sa Berlusconi til politikeren fra Tyskland.

Andre parlamentsrepresentanter buet, ropte, smalt neven i bordet og forlot salen i protest som respons. Berlusconi fulgte seinere opp med å si at kommentaren var en spøk, men tilføyde samtidig at Schulz og hans meningsfeller var «turister i demokratiet», noe som ikke bidro til å gjøre samarbeidsklimaet mellom Tyskland og Italia bedre i de påfølgende månedene.

Seinere samme år forsøkte Berlusconi å pynte på ryktet til fascismens grunnlegger.

- Mussolini drepte aldri noen. Mussolini pleide å sende folk på ferie i internt eksil, sa han til avisa Voce di Rimini ifølge BBC.

Mao Zedongs kommunister drev på sin side med å koke barn for å bruke dem som gjødsel på jordene, ifølge en historieleksjon - antagelig oppdiktet - som han måtte beklage i 2006.

Berlusconi har heller ikke gått av veien for å dra jøde- og Hitler-vitser på politiske ungdomssamlinger, noe som i fjor førte til at Berlusconi ble skjelt ut av Vatikanet.

Solbrun Obama To dager etter at Barack Obama vant presidentvalget i 2008, klarte italieneren å stjele overskrifter ved å karakterisere Obama som «ung, kjekk og til og med solbrun».

Det var en uttalelse der de påfølgende reaksjonene ville fått mange andre til å lære. Men i 2009 fulgte han opp i en tale til partiets tilhengere i Milano.

- Hva var det han het igjen. Han solbrune fyren. Ja, Barack Obama!, utbrøt han og fortsatte med en spøk om presidentfruen:

- Dere vil ikke tro det. Begge to har vært på stranda, for kona er også solbrun.

Berlusconi mente nok han var inne i en god stim av hudfargevitser. Da han var på befaring i jordskjelvområdet i L'aquila samme år kommenterte han hvor solbrun en svart prest var, før han i samme vending sa til en frivillig fra Afrikas røde kors:

- Du er jo også brun, jeg skulle ønske jeg kunne bli her og få litt mer sol.

I jordskjelvet hadde nær 250 mistet livet og 30 000 var blitt husløse.

- Se på det som en campingferie, fikk de beskjed om av statsministeren.

- De peneste sekretærene 75-åringens kvinnesyn har ofte stått sentralt i morsomhetene. I 2008 kritiserte han sammensetningen av den spanske regjeringa for å være «rosa» fordi det var like mange kvinner som menn, og føyde til at det ikke kunne skje i Italie fordi det var vanskelig å finne kvinner som var kvalifisert.

I den italienske valgkampen samme år kom mannssjåvinist-beskyldningene etter kommentarer om at kvinnelige politikere på høyresida var «vakrere».

- Venstresida eier ikke smak, selv når det kommer til kvinner, sa statsministeren

Da han overfor forretningsfolkene på New York-børsen i 2003 listet opp grunner til å investere i Italia var «vi har de peneste sekretærene» ett av argumentene.

Heller ikke Italias dommerstand, som av gode grunner har vært involvert i å trekke Berlusconi for retten med ujevne mellomrom, har gått klar av statsministerens karateristikker.

- For å gjøre jobben deres må du være mentalt forstyrret, man må ha psykiske forstyrrelser. Hvis de velger den jobber er det fordi de er antropologisk annerledes fra resten av den menneskelige rase, erklærte han i 2003.

- Heller det enn homo Selv når han holder kjeft har Berlusconi klart å lage offentlige pinligheter - om det så er ved å «jukke» på tilfeldig forbipasserende eller mime pistolskudd mot journalister. Så kom bildene i avisa El Pais av de vovede festene med toppløse jenter og minst én naken statsminister på Berlusconis luksusvilla på Sardinia.

Alle skandaler, enten de dreier seg om mindreårige prostituerte, korrupsjon eller mafiaforbindelser, er - om du spør hovedpersonen - velmente spøker, eller sladder fra journalister.

- Ikke les aviser mer, de bare bedrar dere. Jeg er en mann som jobber hardt dagen lang, og hvis jeg innimellom kikker på ei og annen jente som ser bra ut - vel, det er bedre å være glad i pene jenter enn å være homo, sa Berlusconi i  november i fjor.