PÅ NORGESBESØK: Økonomen som forutsa finanskrisa, og fikk kallenavnet Dr. Doom, tror den varer hele 2009, og blir enda verre. Men mener Norge slipper billigere unna enn de fleste. I morgen taler han på NHOs årskonferanse i Oslo.
PÅ NORGESBESØK: Økonomen som forutsa finanskrisa, og fikk kallenavnet Dr. Doom, tror den varer hele 2009, og blir enda verre. Men mener Norge slipper billigere unna enn de fleste. I morgen taler han på NHOs årskonferanse i Oslo.Vis mer

«Hva var det jeg sa?»

Alle lo da Nouriel Roubini forutså finanskrisa. Han mener 2009 blir enda verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen taler den berømte og beryktede økonomen Nouriel Roubini på NHOs årskonferanse i Oslo, og i dag møtte han pressen på Operaen.

Han er mannen som allerede den 7. september 2006, i et foredrag for Det internasjonale pengefondet (IMF), forutså den kommende finanskrisa. I detalj.

- Jeg sa den ville komme i juli 2007, og bommet bare med seks måneder, sier han i dag.

Doktor Dommedag
Folk lo. Og den tyrkiskfødte amerikabosatte økonomen fikk tilnavnet Dr. Doom - eller Doktor Dommedag.

«Han hørtes ut som en galning i 2006», sa IMF-økonom Prakash Loungani etter Roubinis første foredrag for pengefondet.
Han ombestemte seg: «Da han kom tilbake var han en profet».

Selv mener han bare han var realistisk, ikke pessimistisk. I økonomiske kretser har han lenge vært ansett som en evig pessimist - eller permabear på amerikansk.

- Jeg var bare realistisk, jeg var ingen «permabear» som de kaller meg. Det er ikke slik at jeg alltid har kommet med pessimistiske spådommer. Jeg har vært veldig spesifikk i mine forutsigelser. Allerede i februar i fjor forutså jeg hva som ville skje med det finansielle systemet i USA. Jeg trodde det ville skje om to år; det skjedde om sju uker. Selv om folk lo fikk jeg rett, sier Roubini.

Så Fannie og Freddies fall

Økonomen forutså konkret de to store amerikanske bankene Fannie Mae og Freddie Macs fall - og nødvendigheten av regjeringens krisepakker.

- Vi ser allerede nå at det går mot en nasjonalisering av banksystemet i USA, og denne prosessen vil bare fortsette. De pengene som er spyttet inn til nå er ikke nok, sier Roubini.

Fortsatt pessimist
Og dommedagsdoktoren er langt i fra optimist når det gjelder det nye året. Han tror 2009 bli enda verre enn 2008.

- Finanskrisa kommer til å vedvare, og den kommer sannsynligvis til å bli enda verre. Vi vil få svært mange negative overraskelser i  2009. Jeg tror ikke vi har nådd bunnen, sier han, og peker på at flere store firmaer vil slite og legge ned, fond vil ramle sammen og folk vil måtte flytte fra boligene sine.

- Obama går i rett retning. Det vi trenger nå er en massiv statlig styring, og en uortodoks pengepolitikk. Vi må forhindre at millioner av mennesker mister sine hjem, sier Roubini.

Men vil gjerne være optimist
- Hva synes du egentlig om tilnavnet ditt, Doktor Dommedag?

Roubini smiler ikke. Han fortsetter å forklare at han anser seg selv som realist, ikke pessimist. Han sier nesten «hva var det jeg sa?»
- Jeg har ikke noe direkte i mot tilnavnet, men tro meg, når vi går mot lysere tider vil jeg være en av de første å spå oppgang. De andre tok feil gang på gang som sa at den negative utviklingen gikk sakte.

Roubini gjentar at han gjerne vil være en av de første som spår lysere tider når de kommer - sannsynligvis i begynnelsen av 2010.  Og da håper han å riste av seg sitt pessimistiske image. Som tross alt er det som har gjort ham berømt.

- Folk sier at selv ei klokke som har stoppa viser riktig tid to ganger om dagen. Jeg beskrev hva som ville skje, og jeg fikk rett. Jeg var ikke den klokka som hadde stoppa, sier Roubini.

Med et ørlite smil på lur.

Ikke så ille i Norge
Når det gjelder Norge er Roubini langt mindre negativ. På spørsmål fra salen skryter han av lille Norge og vår evne til å salte ned penger i gode tider.

- Dere har en trygg og velorganisert økonomi, og klarte å spare i gode tider med gode inntekter. Oljefondet er et eksempel på det. Norge har god tilgang på fysisk stimuli, men merker likevel nedgangen på det internasjonale markedet, sier Roubini.

Men også her hjemme går det nedover.

- Dere vil oppleve en mild resesjon, men har de fysiske midlene til å stå i mot. Likevel er dere avhengig av det globale markedet, der 2009 vil være et vanskelig år. Men i Norge vil det bli bedre mot slutten av 2009, sier Roubini.

De siste årene har den stadig mer anerkjente økonomen reist verden rundt. I morgen skal han altså snakke for norsk næringsliv.

Selv er 50-åringen født i Tyrkia av foreldre som var iranske jøder. Han vokste opp i Teheran, Tel Aviv og Italia, før han startet sine økonomistudier ved Harvard. Som resultat av den omflakkende barndommen snakker han flytende farsi, hebraisk, italiensk og engelsk. Han beskrives som et talent utenom det vanlige.