OMSTRIDT LYDLOGG: TV2 forsvarer avspillingen av telefonsamtalen Anders Behring Breivik hadde med Nordre Buskerud politidistrikt 22. juli. Her fraktes Breivik fra Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OMSTRIDT LYDLOGG: TV2 forsvarer avspillingen av telefonsamtalen Anders Behring Breivik hadde med Nordre Buskerud politidistrikt 22. juli. Her fraktes Breivik fra Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Hva var navnet ditt sa du? - Anders Behring Breivik. Politiet: Og du var kommandør i..?

TV2 spilte i kveld av massemorderens første samtale med politiet. Nå reagerer flere bistandsadvokater. Les hele lydloggen fra samtalen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV-nyhetene valgte i kveld å offentliggjøre lydloggene av Anders Behring Breivik som to ganger i løpet massakren på Utøya ringer til politiet.

Det er snakk om den første av to samtaler. Samtalen klokka 17.59 til operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt varte i drøyt 30 sekunder. Dagbladet har tidligere offentliggjort både denne og anropet Breivik gjorde cirka 25 minutter senere.

Etter det Dagbladet kjenner til har TV2 i lang tid hatt tilgang til lydloggene. Flere medier, blant dem Dagbladet, har bedt om innsyn i disse, men er blitt avvist av politiet.

Varslet de berørte Breiviks forsvarer Geir Lippestad har tidligere kommentert at lydloggene kan få betydning for straffesaken. Det gjelder spesielt betydningen av at Breivik med egne ord sa at han ønsket å overgi seg på et tidligere tidspunkt enn da han ble pågrepet.

TV2 sendte på forhånd ut et varsel til bistandsadvokatene:

- Det er viktig for TV 2 at berørte parter etter 22. juli er varslet om dette på forhånd, selv om vi i dette tilfellet er kjent med at Politidirektoratet allerede har varslet bistandsadvokatene om at TV 2 har opptaket. Lydopptaket er skaffet til veie gjennom ordinære journalistiske arbeidsmetoder, skriver nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i en e-post.

Spesialenheten varslet Politidirektoratet opplyser til Dagbladet ikke har varslet bistandsadvokatene, men politiets pårørendekontakter. Disse skal igjen ha varslet pårørende. Direktoratet legger på ingen måte skjul på at de mener offentliggjøringen av lydopptakene er svært uheldig.

TOK IMOT: Hit til operasjonssentralen for nødtelefoner på Hønefoss politistasjon kom Breiviks første anrop.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TOK IMOT: Hit til operasjonssentralen for nødtelefoner på Hønefoss politistasjon kom Breiviks første anrop. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi er kjent med at Nordre Buskerud politidistrikt har varslet Spesialenheten for politisaker om at lydopptakene er lekket. Vi syns jo det er svært uheldig at politiets straffesaksmateriale lekker ut. Og vi synes det er uheldig at mediene velger å publisere det, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Politidirektoratet, Wenche Bjørngaard til Dagbladet.

Skarpe reaksjoner Overfor Dagbladet er flere bistandsadvokater for de pårørende og etterlatte sterkt kritiske. Blant dem er Tore Øydne, bistandsadvokat for flere fornærmede etter 22. juli-terroren:

- Å høre Anders Behring Breiviks stemme kan være dramatisk for en hver person, og jeg vil derfor si at jeg synes det er uheldig at TV2 gjorde dette, sier Øydne til Dagbladet.

- Er det virkelig behov for å spille av denne samtalen, høre hans stemme og oppleve dramatikken, spør han videre.

- Spørsmålet er hvor mange ganger de etterlatte og fornærmede må gå igjennom denne saken, sier han.

- Blir smurt inn Øydne tror mange av de fornærmede opplever det som vanskelig å hver eneste dag bli ufrivillig konfrontert med saken gjennom mediene.

- Alle har nok i utgangspunktet et informasjonsbehov, de vil vite hva som skjedde og hvordan det skjedde. Men det er noe som heter alt til sin tid, og mange har nok forberedt seg på at dette ville komme først under straffesaken mot Breivik. Problematisk her er kontinuiteten i saken, at stadig nye ting blir smurt inn gjennom pressen, sier Øydne.

TV2 forsvarer avspillingen Slik forsvarer Årsæther hvorfor kanalen valgte å sende lydopptaket:
 
«Vi har forståelse for at lydopptaket kan være vanskelig å høre for overlevende og pårørende. Når vi likevel ønsker å publisere opptaket har det flere årsaker.
 
Innholdet i samtalen er allerede bredt offentlig kjent. Politiet har offentliggjort disse og de er publisert i landets medier. TV 2 er kjent med at bistandsadvokater har krevd å få høre disse samtalene uten å nå frem. Dette kan vanskelig begrunnes i etterforskningsmessige hensyn, siden innholdet allerede er offentliggjort.
 
Lydopptaket er viktig dokumentasjon for flere parter. Ikke minst vil lydopptaket kunne kaste lys over hvorvidt Breivik ville overgi seg eller ikke og hvordan det ble respondert på hans uttalelser i denne første samtalen. To temaer som vil bli sentrale i saken og som allerede er løftet opp på høyeste politiske nivå.
 
For TV 2s nyhetsredaksjon er det viktig å fortelle historien om det som skjedde på Utøya så sannferdig som mulig. Dette lydopptaket er autentisk, og bidrar utvilsomt til å opplyse både historien generelt og det aktuelle temaet nevnt ovenfor.»