SOM EN TIGER: Ifølge skribenten Tyler Rogoway skal stridsvogna PL-01 kunne manipulere overflatetemperaturen og danne en «infrarød kamuflasje», slik at den nærmest får tigerstriper i jungelen eller blir flat og går i ett med sanden i ørkenen. Her er en prototyp av framtids-stridsvogna på en militærmesse i Polen i september i fjor. Foto: Reuters/Jakub Orzechowski/Agencja Gazeta
SOM EN TIGER: Ifølge skribenten Tyler Rogoway skal stridsvogna PL-01 kunne manipulere overflatetemperaturen og danne en «infrarød kamuflasje», slik at den nærmest får tigerstriper i jungelen eller blir flat og går i ett med sanden i ørkenen. Her er en prototyp av framtids-stridsvogna på en militærmesse i Polen i september i fjor. Foto: Reuters/Jakub Orzechowski/Agencja GazetaVis mer

Hva veier 35 tonn og er usynlig selv om du har infrarøde briller?

Svar: Muligens stridsvognen på bildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningene er delte om stridsvogna PL-01, som er under utvikling av polske OBRUM i samarbeid med britiske BAE Systems.

Begeistrede våpenteknologi-skribenter omtaler den som «magisk» og «framtidas stridsvogn». De beskriver et system som både radar og infrarøde kikkerter preller av mot.

Noen mistenker imidlertid at stridsvogna mest av alt er et PR-stunt.

Det som er sikkert, er at hvis PL-01 ferdig utviklet fungerer like bra som de største entusiastene håper, vil den bety et militær-teknologisk framskritt.

- Som ørkensand Da vil 35 tonn tunge PL-01 kunne snike seg innpå de mest høyteknologiske forsvarssystemer, og usett avfyre sine dødelige salver.

«Stridsvogna kan til og med få seg selv til å se ut som en bil eller et annet vanlig objekt, ved å tilpasse seg omgivelsenes temperatur og deretter vise et forprogrammert bilde på sitt temperaturkontrollerte panel (på engelsk: wafers)», skriver militær-skribenten Tyler Rogoway.

Ifølge Rogoway vil panelene som dekker stridsvogna kunne kopiere omgivelsene så godt at den nærmest blir borte for infrarøde kikkerter, ved hjelp av signaler fra små sensorer på utsida.

Ifølge hans artikkel på nettstedet Foxtrot Alpha skal PL-01 kunne manipulere overflatetemperaturen og danne en «infrarød kamuflasje», slik at stridsvogna nærmest får tigerstriper i jungelen, eller blir flat og går i ett med sanden i ørkenen.

Plass til tre mann Andre, som det anerkjente militærtidsskriftet Jane's Defence Weekly hadde i september i fjor, da stridsvogna ble presentert under en våpenmesse i Polen, en langt mer nøktern beskrivelse.

Ifølge Jane's er PL-01 sju meter lang, 3,8 meter bred og 2,8 meter høy, og veier så langt 35 tonn Den polske hæren har planer om å redusere vekta med to-tre tonn.

Tre personer skal bemanne stridsvogna.

Nettstedet Military.com skriver at Poland Defence Holdings, som Obrum er en del av, setter stridsvogna i produksjon i 2018. Den skal kunne eksporteres i 2022.

- For forbrukeren Mest kritisk er forfatteren av en artikkel i russiske Pravda.

«En ny generasjon stridsvogn eller bare et PR-prosjekt?», spør Vyacheslav Shpakovsky i artikkelen fra desember i fjor. Han konstaterer at tårnet i PL-01 er lite, og at karosseriet har en særegen form med flate paneler.

«Årsakene til denne tekniske løsningen er ikke helt klare. Det er sannsynlig at designet tar hensyn til muligheten for å redusere radar-sporbarheten gjennom «stealth»-teknologi. Det finnes en annen teori om at stridsvognas uvanlige framtoning skyldes rent estetiske preferanser hos designerne. I så fall er det ikke så bra, fordi stridsvogner, akkurat som restauranter, burde bygges for forbrukeren heller enn for å tilfredsstille personlig smak.»