KAOTISK STAMME-LAND:  Bevæpnede huti-sympatisører holder våpnene i været og roper anti-saudi-arabiske slagord under en demonstrasjon mot Saudi Arabias pågående bombing i Jemen. Både Vesten, USA og Saudi-Arabia har misforstått Jemen totalt, og kan forvente seg langvarig krig og kaos i det lutfattige landet som har en av verdens høyeste tetthet av våpen. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix
KAOTISK STAMME-LAND: Bevæpnede huti-sympatisører holder våpnene i været og roper anti-saudi-arabiske slagord under en demonstrasjon mot Saudi Arabias pågående bombing i Jemen. Både Vesten, USA og Saudi-Arabia har misforstått Jemen totalt, og kan forvente seg langvarig krig og kaos i det lutfattige landet som har en av verdens høyeste tetthet av våpen. Foto: Yahya Arhab / Epa / ScanpixVis mer

Hva Vesten og USA gjorde galt i Jemen

Forskere mener feil politikk kan føre til årevis med krig og et Jemen som bryter fullstendig sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden midten av mars har Jemen nærmest kollapset. Nå bombes landet av Saudi Arabia og en tilhørende koalisjon. Deres mål er å knuse de sjiamuslimske huti-ene som styrer, og som tok over makta i hovedstaden Sanaa i januar, etter langvarige kamper mot sunni-presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans samlingsregjering.

Samtidig - på bakkeplan - kjemper en rekke ulike stammer, fraksjoner og grupperinger mot hverandre i det som er et av verdens mest våpentette land.

Plaster på såret? - Vesten, USA og Saudi Arabia har gjort mange feil i Jemen og fortsetter å gjøre det. Jeg lurer på hva USA tenker på når de støtter Saudi Arabia i deres pågående bombeaksjon. Støtter de Saudi Arabia fordi de er gamle allierte, eller er dette et plaster på såret fordi USA nå prater med Iran i forbindelse med atomvåpenprogrammet? Lurer Stig Jarle Hansen, Jemen-ekspert og førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Jeb Boone i Global Post er også svært kritisk til hvordan USA og Vesten har agert i Jemen. Spesielt USA må tåle hard skyts. Like før påske skrøt president Barack Obamas pressetalsmann om hvor suksessrike USA har vært når det gjelder å bekjempe terrorisme i Jemen.

Nær kollaps - Det hvite hus fortsetter å tro at den den suksessrike terrorstrategien vil være med og bygge opp den sentrale regjeringen sånn at de sjøl kan bekjempe ekstremister i sitt eget land, sier pressetalsmann Josh Earnest til journalister.

Men Jemen er helt på randen av kollaps. Hjelpearbeidere i Aden varsler om voldsomme kamper og bombing, samtidig som mange jemenitter flykter fra hovedstaden Sanaa på grunn av krigshandlingene. Siden like får påske har Saudi Arabia vært involvert i hundrevis av flyangrep.

Målet?

De sjiamuslimske huti-ene som klarte å tvinge eks-statsminister Hadi på flukt fra Jemen til Saudi Arabia i slutten av mars i år, og som nå styrer hovedstaden. De siste ukene har huti-ene også klart å ta kontroll over en rekke områder i det lutfattige landet.

- Det er ikke lett å forstå hvorfor Saudi Arabia brukte så lang tid før de bestemte seg for å gjøre noe i Jemen. Huti-ene har vært på offensiven helt siden september i fjor. Nå håper nok saudierne å bombe partene til forhandlingsbordet, men sjansen for at de klarer det er langt fra sikre, sier Hansen.

Game of Thrones Han viser til at huti-ene har mye støtte i Jemen, og at den tidligere presidenten Ali Abdullah Saleh fremdeles har mye makt langt inn i den jemenittiske hæren. Det var også grunnen til at hæren ikke gjorde stort da huti-ene angrep hovedstaden Sanaa, som igjen gjorde at president Hadi la på flukt.

- Hvis ikke Hadis folk klarer å få støtte fra lokale militser og stammer i sør, er ikke bombing nok. Da må Saudi Arabia sende inn bakkestyrker, og jeg tviler på at Pakistan og Egypt ønsker å være med på det. Samtidig må vi huske på at Jemen-konflikten ikke er mellom to parter (hutiene til Saleh og sunniene til Hadi, journ.anm): Det er minst sju-åtte parter med ulike interesser, sier Hansen og fortsetter:

- Ingen av spillerne er døde og det blir et avansert spill. Det er ikke uten grunn at jeg sammenligner Jemen med Game of Thrones. Det handler om en kamp mellom seks-sju parter. Kanskje også flere. Derfor er spillet Saudi Arabia og deres allierte nå spiller farlig. Jeg lurer på om Saudi Arabia har en exit-strategi.

Problemet Saleh Terroreksperten frykter at Saudi Arabia, USA og de andre som støtter den pågående bombingen av huti-mål i Jemen spiller et farlig høyt spill.

- USA og Saudi Arabia håper nok på forhandlinger, men hvis de ikke lykkes kan dette bli en mølje som kan vare i flere tiår. Jemen kan ende opp som Somalia, og skape enda mer uro i landene i nabolaget, sier Hansen.

La oss gå litt tilbake i tid, til den arabiske våren i 2011. Også i Jemen demonstrerte hundretusener og krevde at deres diktator, Ali Abdullah Saleh gikk av. USA og Vesten var med og framforhandlet folkets krav om at Saleh måtte forlate makta. Men de hørte ikke på de unge demonstrantene:


- USA og Europa feilet Saleh ble aldri stilt for retten for de mange overgrepene som skjedde under hans mange tiår ved makta. I stedet fikk han immunitet og fikk lov til å være i Jemen. Her har han trukket i trådene i bakgrunnen. Selv om landet fikk ny president (Hadi), kontrollerte - og kontrollerer - Saleh store deler av hæren.

MYE VÅPEN:  At Jemen er et av landene med aller fleste våpen per innbygger gjør ikke situasjonen i det borgerkrigsrammede landet noe lettere. Her er en liten gutt i en demonstrasjon til støtte for sjia-ene i hovedstaden Sanaa. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix
MYE VÅPEN: At Jemen er et av landene med aller fleste våpen per innbygger gjør ikke situasjonen i det borgerkrigsrammede landet noe lettere. Her er en liten gutt i en demonstrasjon til støtte for sjia-ene i hovedstaden Sanaa. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix Vis mer

- Saleh hadde bygget sitt eget imperie i over tretti år. Han burde ha blitt straffet. Dere må skjønne konteksten i Jemen. Amerikanske og europeiske diplomater gjorde ikke det og skjønte ikke hva de gjorde. De ønsket bare å få jobben gjort og komme seg bort så fort som overhode mulig, mener Hamza Alshargabi, ungdomsaktivist og lege, ifølge Global Post.

Han får støtte av en jemenittisk byråkrat som Global Post har pratet med via telefon.

- Jemenittene ville ha stabilitet og gode ledere, noe Hadi ikke har gitt dem de seinere åra. For å være en god leder må du anerkjenne folket. Hadi hørte heller på Det hvite hus, FN og gulflandene. Huti-ene har gjort det helt motsatte og har derfor lykkes nå, sier han.


Les også:
Henrik Thune: - USA gir Iran frie tøyler til å gjøre hva de vil i Syria, Irak og Jemen
Unicef: Minst 74 barn drept de siste ukene

QAT OG VÅPEN:  Heller ingen god kombinasjon. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix
QAT OG VÅPEN: Heller ingen god kombinasjon. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix Vis mer