VANT: Donald Trumps seierstale. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

PRESIDENTVALGET I USA:

- Hva vi vet, er at folk som meg, og de fleste leserne våre, virkelig ikke skjønner landet vi bor i

Amerikansk professor, økonom og kommentator er målløs: - Utrolig, forferdelig. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SJOKKERT: Økonomen og kommentatoren Paul Krugman innser at verken han eller det amerikanske etablissementet skjønte hva som var i gjære i landet sitt. Han mener det må være lov å kjenne på desperasjonen, men at alle må ta seg sammen og gå videre etter nattas sjokk-valg. Foto: Aristidis Vafeiadakis / Zuma / Scanpix
SJOKKERT: Økonomen og kommentatoren Paul Krugman innser at verken han eller det amerikanske etablissementet skjønte hva som var i gjære i landet sitt. Han mener det må være lov å kjenne på desperasjonen, men at alle må ta seg sammen og gå videre etter nattas sjokk-valg. Foto: Aristidis Vafeiadakis / Zuma / Scanpix Vis mer

Klokka 08.00 er det enda ikke 100 prosent sikkert at Donald Trump blir USAs nye president. Men alt tyder på nettopp det. Den anerkjente økonomen, professoren og The New York Times-kommentatoren Paul Krugman er blant de mange som lurer på hvorfor han og så mange andre eksperter i USA ikke skjønte hvem flertallet av amerikanerne ville ha som president.

- Lunefull, skremmende og latterlig

FEIRER: Donald Trump-supportere feirer utenfor Det hvite hus i natt. På forhånd trodde kommentatorer, eksperter og meningsmålingsinstitutt at Hillary Clinton ville vinne, men alt ser ut til at det blir forretningsmannen Donald Trump som skal «gjøre USA stort igjen». Foto: Joshua Roberts / Reuters / Scanpix 
FEIRER: Donald Trump-supportere feirer utenfor Det hvite hus i natt. På forhånd trodde kommentatorer, eksperter og meningsmålingsinstitutt at Hillary Clinton ville vinne, men alt ser ut til at det blir forretningsmannen Donald Trump som skal «gjøre USA stort igjen». Foto: Joshua Roberts / Reuters / Scanpix  Vis mer

«Vi vet fremdeles ikke hvem som vil vinne valget, selv om det ser ut til at - utrolig, forferdelig - oddsene favoriserer Donald J. Trump. Det vi vet er at folk som meg, og de fleste leserne av The New York Times, virkelig ikke skjønner landet vi bor i. Vi trodde ikke at våre medborgere ville stemme for en kandidat som har vist seg som ukvalifisert for embetet, så lunefullt temperament, så skremmende og latterlig», skriver han i en kommentar i The New York Times.

I SJOKK: På en valgvake for Hillary Clinton var ikke stemningen like høy i natt. Den amerikanske børsen har gått ned fem prosent etter at det ble klart at Donald Trump ser ut til å vinne presidentvalget. Foto: Johannes Eisele / Afp / Scanpix 
I SJOKK: På en valgvake for Hillary Clinton var ikke stemningen like høy i natt. Den amerikanske børsen har gått ned fem prosent etter at det ble klart at Donald Trump ser ut til å vinne presidentvalget. Foto: Johannes Eisele / Afp / Scanpix  Vis mer

Han skriver videre at han trodde at USA, landet som har vært gjennom både raseskille og kvinnehat, hadde blitt mer tolerant og åpent.

«Vi trodde at de fleste av amerikanerne satte pris på demokratiske normer og rettssikkerhet. Det ser ut til at vi tok feil. Det viser seg at et stort antall mennesker - hvite mennesker, hovedsaklig fra distriktene - ikke deler våre ideer om hva Amerika er. For dem handler det om blod og jord, om tradisjonelt patriarki og raseskille», skriver økonomen i natt, norsk tid.

Lov å sørge

Fortsetter:

«Og det er mange andre mennesker som ikke deler disse anti-demokratiske verdiene, men som likevel var villige til å stemme på den som var republikanernes representant».

Krugman skriver videre at han ikke vet hvor USA vil gå videre.

«Er USA en mislykket stat eller samfunn? Det ser ut som en mulighet. Jeg antar vi må ta oss sammen og finne en måte å gå framover på, men dette har vært en natt med fryktelige åpenbaringer, og jeg tror det må være lov å føle på desperasjonen».

Haley Dickie og Addie Ashmore feiret Donald Trumps valgseier sammen med et par hundre tilhengere utenfor Trump Tower natt til onsdag. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Katastrofe for Amerika

Klokka 09.00 norsk tid er det klart at USA får Donald Trump som sin nye president. Hillary Clinton har nå ringt ham og gratulert med seieren. Paul Krugman skriver en ny kommentar på The New York Times, under tittelen Det økonomiske fallet.

«Det ser ut til at presidenten blir Donald J. Trump, og markedene stuper. Når kan vi forvente at de friskmeldes?» Spør han og svarer sjøl:

«For å være ærlig, jeg synes det er vanskelig å bry meg, selv om dette er mitt spesialfelt. Katastrofen for Amerika og verden har så mange aspekter at de økonomiske konsekvensene er langt nede på lista mi over ting å frykte», skriver han.

Og viser til at en «uansvarlig, ignorant mann - som tar råd fra feil folk - i et land med verdens viktigste økonomi, er dårlig nytt».

«Vi vil sannsynligvis oppleve en global resesjon, uten løsning i sikte. Jeg antar vi vil bli heldige på en eller annen måte. Men for økonomien, som for alt annet, har noe forferdelig akkurat skjedd», skriver Krugman.

Les også:

FEIRER: Støttespillere til Donald Trump jubler i natt. Foto: John Locher / Ap / Scanpix 
FEIRER: Støttespillere til Donald Trump jubler i natt. Foto: John Locher / Ap / Scanpix  Vis mer