Hva vil du, Petersen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utenriksminister Jan Petersen er forbannet på Dagbladet. Bakgrunnen er en reportasje om Petersens rolle da FNs sikkerhetsråd hadde krisemøte om Midtøsten i påsken. Utenriksministeren var i New York og kunne selv ha ledet dette møtet, men valgte i stedet å sende ambassadør Ole Peter Kolby. Petersen mener vår framstilling av dette er slik at vi beskylder ham for uhederlighet grensende til tjenesteforsømmelse.
  • Det har aldri vært Dagbladets hensikt eller mål. For at det ikke skal være noen tvil, gjentar vi hva vi har sagt før: Jan Petersens hederlighet og kompetanse er hans viktigste politiske kapital. Episoden i New York rører ikke ved det. Og det er verken uvanlig eller oppsiktsvekkende at Norge er representert på ambassadørnivå i møter i Sikkerhetsrådet. Men det fortjener oppmerksomhet at utenriksministeren lot være å markere seg selv og Norge i en høydramatisk internasjonal situasjon. Det var dessuten et norsk forslag til resolusjon som lå til grunn for drøftingene.
  • Vi betviler altså ikke utenriksministerens personlige moral. Men saken gir grunn til å stille spørsmål ved Jan Petersens politiske vilje og gjennomføringsevne. Kjernen i vår kritikk er altså politisk: Han skulle sendt seg selv og ikke ambassadøren til møtet i Sikkerhetsrådet. For oss framtrer dette som et eksempel på utenriksministerens uklare politiske profil, både her hjemme og internasjonalt. Det er synspunkter Dagbladet ikke er alene om. I en reportasje i gårsdagens avis peker framstående politiske analytikere på det samme: Petersen er kompetent og har potensial, men er for utydelig og mangler prosjekter.
  • Ingen annen politiker har lengre fartstid i utenrikskomiteen enn Petersen. Han kan sakene. Likevel er han svært tilbaketrukken når det gjelder Midtøsten, et hovedområde i norsk utenrikspolitikk. Da han satt på Stortinget, kritiserte han regjeringen for å neglisjere Russland og nærområdene, men hva har han selv utrettet? Det vi husker best, er kanskje hans advarsler mot en ny EU-debatt.
  • Hva er det egentlig Jan Petersen vil?