Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva vil du, Røkke?

Les lista over uttalelser Kjell Inge Røkke og hans nærmeste medarbeidere har kommet med om salg av Aker Maritime. Hvis du føler deg forvirret etterpå, er du i godt selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kværner-sjef Kjell Almskog, som forsøker å overtale Røkke til å selge Aker Maritime, vet snart ikke hva han skal tro. Det siste året har Røkkes uttalelser sprikt så kraftig at flere mener det ikke er godt å si hva mannen egentlig mener.

Hit og dit

Derfor har informasjonsavdelingen i Kværner samlet og studert siste års uttalelser i pressen med lupe. I går fant Kjell Almskog tida moden til å presentere de mange uttalelsene for journalister og analytikere.

Uttalelsene viser at Kjell Inge Røkke i løpet av 18 måneder har svingt fra det ene ytterpunkt til det andre. Et par- tre ganger.

I det ene øyeblikket er Aker Maritime til salgs. I det neste er det det ikke.

I februar bekrefter for eksempel Røkke overfor næringsministeren at Aker Maritime (AMA) ikke skal selges. Både måneden før og måneden etter diskuterer han et mulig salg med Kværner. Opplyser Kværner.

Pris eller vyer?

På tre plansjer stilte Kværner-sjefen i går spørsmålene: Er AMA til salgs eller ikke? Hva mener de? Og hvilket motiv er i førersetet?

Bakgrunnen for spørsmålene er blant annet Aker Maritime-sjef Sverre Skogens uttalelser om Kværners bud. Den 7. august sa Skogen ifølge Kværner: «Kværner må gå høyere for å reflektere verdiene i AMA.» Bare ti dager seinere sa samme mann: «Det er ikke spørsmål om pris. Det er spørsmål om industrielle vyer.»

Ordkrig

Kjell Almskog bekrefter overfor Dagbladet at han for tida ikke har noen som helst dialog med Kjell Inge Røkke. Røkke har foreløpig sagt blankt nei til Almskogs bud på AMA, men avventer likevel det formelle budet før det endelige svaret gis. Almskog frykter ikke at gårsdagens presentasjon av Røkkes uklarheter vil bidra til å skape enda dårligere stemning mellom de to næringslivstoppene.

- Nei. Gjennom uttalelsene demonstrerer de jo at de er i tvil. Det er positivt for oss, og betyr at siste ord ikke nødvendigvis er sagt.

Samtidig er Kværner-sjefen rask til å presisere at det finnes et liv også uten Aker Maritime.

- Vi greier oss godt uten AMA. Om AMA greier seg like godt uten Kværner, det vet jeg ikke.

I Aker Maritime rister de oppgitt på hodet over Kjell Almskogs utspill.

- Det overrasker meg at Kværners ledelse ønsker å føre en slik form for dialog med sin største aksjonær, sier konsernsjef Sverre Skogen. Han avviser at selskapet opptrer vinglete i sine uttalelser.

- Ganske tydelig

- Dersom man velger å se bort fra løsrevne sitater og formuleringer, syns jeg det er ganske tydelig hva som har vært og er Aker Maritime og Aker RGIs mål. Vi ønsker å bidra til at våre virksomheter kan utvikle seg innenfor sine områder. Helt siden april i fjor har vi sagt at salg, fusjon og andre industrielle alternativer ville bli vurdert i denne sammenhengen.

JA VEL, NEI: Kjell Inge Røkke blir beskyldt for å snakke mot seg selv om salget av Aker Maritime.