Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva vil kjennetegne fire nye år med Bush?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frank Aarebrot
Valgforsker og professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen:

-  Det er to muligheter: Enten durer han i vei som tidligere. Og det er den mest sannsynlige. Samtidig er muligheten til stede for at han vil tenke på sitt ettermæle, og begynne å oppføre seg som en statsmann. Det er mulig at han vil forsøke å forene landet på en bedre måte enn tidligere. Jeg er skeptisk, men ser ikke bort fra at det kan skje.

Janne Haaland Matlary
Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo:

-  Utenrikspolitisk vil han fortsette som tidligere, med stormaktsallianser med blant annet Russland og Kina. For Norge byr det på flere problemer: USA har til nå vært en selvsagt alliert for oss i eventuelle konflikter med Russland i nord, for eksempel i miljøsaker. Slik blir det ikke lenger nå. Nato er også i en dyp krise, og USA under Bush ser på Nato som en verktøykasse. Når de ikke kan bruke den vil de enten ikke stille opp lenger, eller si at alliansen er uinteressant for dem. Norge er sterkt integrert militært i Nato, og en slik krise er svært alvorlig for oss.

Espen Barth Eide
Forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI):

-  Det blir mer av det samme på de fleste felt, men jeg tror ikke det blir noen ny regimekrig som i Irak. Til det har dagens Irak-krig blitt for kostbar. Irak-konflikten og problemene i Midtøsten vil vedvare, og skepsisen til multilateralt samarbeid vil fortsette. Jeg tror, som Bondevik var ganske klar på i dag, at det vil komme en ny Europadebatt.

Per Egil Hegge
Redaktør i Aftenposten:

-  Hva fire nye år vil innebære er usikkert, men vi skal ikke se bort fra at Bush vil prøve å gjøre noe for historiebøkene. En reform av trygdevesenet vil bli gjennomført, og forskjellene mellom rik og fattig i USA vil bli større. Europa og USA vil, som jeg skrev ei bok om for 23 år siden, skli enda mer fra hverandre: Mentaliteten i USA er forskjellig fra den europeiske. Der Bush nå vil fortsette sin forankring i de bibelkristne verdier er europeisk politikk langt mer sekularisert. I Midtøsten tror jeg ikke Bush vil få gjort stort, der vil det være mye av det samme de neste fire åra.

Kåre Willoch

Tidligere statsminister:

-  Vi vil fortsatt sitte med den risikoen som ligger i at Bush-administrasjonen ikke har sterke motforestillinger mot krig, selv om jeg håper at han har lært av Irak. Den krigen har vært et fatalt feilgrep. Bush-administrasjonen har også liten respekt for folkeretten og miljøvern, noe som er en konsekvens av at USA nå sitter igjen som verdens eneste supermakt. Jeg utelukker heller ikke at det enorme budsjettunderskuddet Bush må forholde seg til kan skape store problemer for verdensøkonomien.

Christian Marius Stryken
Forsker i NUPI:

-  Bush vil trolig fortsette som han har begynt, og ikke klare å rekke ut hånda til dem som har stemt på Kerry, selv om han har varslet det. Utenrikspolitisk vil han fortsette å forme og forandre verden i USAs bilde. Det vil ikke nødvendigvis bli mer krigføring, men fortsatt tøff tale og samarbeid med andre stater hvis det tjener amerikanske interesser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media