Hva vil Sharon?

JERUSALEM (Dagbladet): Mange israelere lurer nå på hvilket mål Ariel Sharon har for den militære offensiven på Vestbredden de siste dagene. Nå har utenriks- og forsvarskomiteen forlangt at både Sharon og forsvarssjefen stiller i Knesset for å forklare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sharons politikk er mislykket. Ikke på grunn av mangel på militær aktivitet, men på grunn av mangel på diplomatisk retning og mål, sier Ron Cohen fra partiet Meretz.

Utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset nektet i går å godkjenne forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezers innkalling av en ny runde på 31000 soldater i reservestyrkene.

Flere medlemmer er oppbrakt over arrogansen fra statsminister Sharon og forsvarsministeren, som har holdt dem utenfor de militære forberedelsene og knapt begrunnet behovet for nye styrker. Komiteen har bedt både statsministeren og forsvarssjefen Shaul Mofaz om å møte i komiteen i dag for å forklare seg.

«Slaktere»

Diskusjonen om Ariel Sharons nådeløse militære operasjon på Vestbredden går nå i det israelske samfunnet.

- Vi gjennomfører nå den største operasjonen på lenge, og vi vil fortsette helt til terrorismen er stoppet. Arafat har hatt mange sjanser, men nå har vi ikke mer tålmodighet igjen. Vi skal stoppe de palestinske «slakterne» som dreper våre familier, sier den israelske hærens talskvinne, Sharon Feingold Captain, til Dagbladet.

Israels utenriksminister Shimon Peres sa i et fjernsynsintervju i går at han ønsker at hæren skal løsne grepet på Yassir Arafat, som sitter innestengt i en kjeller i sitt hovedkvarter.

- Vi må ikke narre oss selv. Vi kan ikke løse problemet ved å sette opp en felle, dette er veldig komplisert, sa Peres til israelsk fjernsyn.

Seierherre

Peres sa også at Arafat var den første palestiner som anerkjente staten Israel. Han er også den første som har gått fra terrorisme til forhandlinger, mener Peres.

Israels forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer sa at «militære operasjoner aleine ikke kan gjøre slutt på terrorismen».

- Hvis Israel holder løftene om å ikke ramme Arafat, og han ikke er skadd eller deportert, vil han komme ut igjen om noen få dager eller uker. Da vil han være den store seierherren med en veldig stor makt, sier avisa Haaretz' kommentator Danny Rubenstein.

Stor operasjon

Israelske styrker fortsatte i går sin største militære operasjon siden de gikk inn i Libanon i 1982:

  • Ramallah er fremdeles et militært område fullt av soldater og stridsvogner. Mer enn 700 mennesker ble arrestert i byen. Byens likhus er fulle, og palestinerne frykter at mer enn 25 personer er drept. I går kom meldinger om tre kraftige eksplosjoner og kraftige skudd med maskingevær rundt Arafats hovedkvarter.
  • Ved soloppgang i går rullet stridsvogner inn sør i Betlehem. De stoppet bare 500 meter fra Fødselskirken. Stridsvogner omringer også byen.
  • Israelske styrker tok kontroll over byen Tulkarem i går kveld, melder byens ordfører, Mahmud al-Jelad. Byen regnes av israelske sikkerhetsstyrker som et «springbrett» for angrep mot flere israelske byer.
  • Også i byen Qalqilya skal stridsvogner ha rullet inn i går.

En selvmordsbomber døde, mens en israelsk politimann ble alvorlig skadd, da en bilbombe gikk av i det ultraortodokse området Mea Shearim i Jerusalem i går kveld.

MEKTIG OG OMSTRIDT: Ariel Sharons nådeløse militære operasjon har skapt sterk kritikk, også i Israel. - Sharons politikk er mislykket. Ikke på grunn av mangel på militær aktivitet, men på grunn av mangel på diplomatisk retning og mål, sier Ron Cohen fra partiet Meretz.