- Hva ville du gjort om Hamas angrep ditt hjem?

«Sjarmoffensiv» mot britene fra den israelske hæren.

SKAL SKAPE SYMPATI: Dette er det omtalte bildet som IDFs avdeling for interaktive medier har satt sammen for å skape sympati og forståelse for Israel i Storbritannia. Fotomontasje: IDF
SKAL SKAPE SYMPATI: Dette er det omtalte bildet som IDFs avdeling for interaktive medier har satt sammen for å skape sympati og forståelse for Israel i Storbritannia. Fotomontasje: IDF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I konflikten mellom Israel og Hamas tar begge sider sterke virkemidler i bruk for å vinne verdensopinionen på deres side. Under hashtager (emneord) som #GazaUnderAttack og #IsraelUnderFire utkjemper de en propagandakamp på sosiale medier, gjerne ledsaget av svært sterke bilder av død og ødeleggelse.

Palestina-sympatisører trekker fram de skjeve tapstallene i den to uker lage konflikten; mens over 500 palestinere er drept, er tilsvarende tall 20 på israelsk side. Israel sier bombingen av Gaza skyldes rakettene Hamas skyter inn i landet.

- Mot sin hensikt Det israelske forsvaret (IDF) har en høyst aktiv offisiell Twitter-profil. Der postet de i går en fotomontasje som viser flere raketter i ferd med å treffe Westminster i London, med teksten: «Hamas-terrorister har nettopp avfyrt raketter mot sørlige og sentrale Israel. Hva om de angrep ditt hjem? Hva ville du gjort?»

Hensikten er åpenbart å hente sympati i den britiske befolkningen ved å bringe konflikten «hjem» til dem. Men PR-framstøtet har fått blandet mottakelse.

- Det er veldig smakløst, og jeg tror det vil virke helt mot sin hensikt, sier Andy Slaughter, arbeiderpartirepresentant og sekretær i parlamentets tverrpolitiske Storbritannia-Palestina-komité, til avisa Telegraph.

- I beste fall er dette drøyt. Israelerne er fordums mestere i propaganda, dette vil gjøre det klart for representantene at de har mistet alt perspektiv og er ute av kontroll, sier han.

Legger ansvaret på Hamas Slaughters motpart i parlamentet, James Clappison i Konservative venner av Israel, støtter IDFs bilde.

- I langt tid er raketter skutt inn i Israel uten å få oppmerksomhet. Vi ville ikke tillatt at raketter ble skutt mot landet vårt - vi ville handlet, sier Cleppison.

Politikeren understreker at han plasserer ansvaret for konflikten hos Hamas.

IDF opplyser til Telegraph at bildet er bestilt av deres avdeling for interaktive medier, og at hensikten er å gi verdensopinionen et inntrykk av hvordan det er å leve med stadige rakettangrep fra Hamas.

- Ikke noe land ville tolerere at en rakett landet i nærheten av Westminster, sier kaptein Eytan Buchman til avisa.

Buchman er uenig i at IDF bruker uforholdsmessig sterke reaksjonsmidler mot Hamas.

- Påstandene om uforholdsmessighet bunner i det faktum at våre fiender bruker menneskelige skjold, sier han, og sikter til at Hamas' rakettbatterier ofte befinner seg midt i boligområder på Gaza.

- Israel eller Gaza? Reaksjonene er også delte på sosiale medier. Mens flere støtter bruken av London i bildet, uttrykker andre avsky.

- Uff da, dere begynner visst virkelig å bli desperate, eller hva? Dette ville vært morsomt om det ikke var så stakkarslig, skriver en Twitter-bruker under bildet.

- Er det meningen at London skal være Israel eller Gaza på dette bildet? spør en annen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer