Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva visste Gerhardsen om KGB-mistankene?

Hvis Einar Gerhardsen virkelig beskyttet sin spionmistenkte venn så bør man skrive om historien, sier tidligere forsvarsminister Anders C. Sjaastad.

- BØR GRANSKES: - Man bør granske hva Gerhardsen visste om Gunnar Bøes kontakt med KGB, og hvordan han håndterte spionanklagene, sier Anders C. Sjaastad til Dagbladet. Foto: DAGBLADET
- BØR GRANSKES: - Man bør granske hva Gerhardsen visste om Gunnar Bøes kontakt med KGB, og hvordan han håndterte spionanklagene, sier Anders C. Sjaastad til Dagbladet. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Sannheten bør komme fram. Ikke for å vise at vi hadde rett, eller fordi vi ønsker hevn, men fordi ettertida har krav på det, sier tidligere forsvarsminister Anders C. Sjaastad til Dagbladet. Høyre-politikeren var forsvarsminister i Kåre Willochs regjering 1981-1986.

- Dagbladets artikler viser at Arne Treholt ikke nødvendigvis var alene. Det kan ha vært storspioner som aldri ble tatt, sier Sjaastad.

- Undervurderte KGB Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter.

Nå har Dagbladet fått tilgang til PSTs vurderinger av arkivet, samt etterforskning, telefonovervåkning og rapporter fra samarbeidende tjenester. Notatene utgjør over to tusen sider, og viser at Mitrokhins opplysninger ble vurdert som svært troverdige av PST.

- Dagbladets saker viser at Lundkommisjonen undervurderte trusselen fra KGB, sier Sjaastad. Han mener dermed den norske overvåkningen var langt bedre begrunnet enn det man trodde da Lund-rapporten ble lagt fram i 1996.

- Pendelen går alltid fram og tilbake, men på midten av 90-tallet gikk den for langt den ene veien. Man trodde trusselen man sto overfor under Den kalde krigen var avløst av evig fred og enighet, sier Sjaastad. Også tidligere statsminister, Kåre Willoch, mener Dagbladets avsløringer bør forandre synet på overvåkningen under Den kalde krigen.

- SANNHETEN BØR FRAM: - Sannheten bør komme fram. Ikke for å vise at vi hadde rett, eller fordi vi ønsker hevn, men fordi ettertida har krav på det, sier tidligere forsvarsminister Anders C. Sjaastad til Dagbladet. Høyre-politikeren var forsvarsminister i Kåre Willochs regjering 1981-1986. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
- SANNHETEN BØR FRAM: - Sannheten bør komme fram. Ikke for å vise at vi hadde rett, eller fordi vi ønsker hevn, men fordi ettertida har krav på det, sier tidligere forsvarsminister Anders C. Sjaastad til Dagbladet. Høyre-politikeren var forsvarsminister i Kåre Willochs regjering 1981-1986. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

- Det kom en bølge av naivitet etter Lundkommisjonen. Man mente det var overdrevet å holde på med all denne overvåkningen. Nå er det hevet over enhver tvil at KGB var meget aktive. Ikke minst Mitrokhin-arkivet bekrefter dette, sier Willoch.

- Solgte hemmeligheter Den mest omtalte nordmannen i KGB-arkivet er Gunnar Bøe, lønns- og prisminister i Einar Gerhardsens regjering.

Under dekknavnet «Mono» skal Bøe ha solgt regjeringsdokumenter om Nato til KGB i perioden 1960 til 1963 for til sammen 1,2 millioner kroner i dagens verdi.

Fredag skrev Dagbladet om PSTs klappjakt på Ap-statsråden i nærmere 30 år. Bøe deltok på konspirative møter med KGB, og brukte kodenavn som «Bill» og «George» når han snakket med russiske KGB-agenter, men PST klarte aldri å bevise at Ap-politikeren var spion.

- Bør granske Gerhardsen Dagbladet har tidligere skrevet at flere mente Einar Gerhardsen lot sin gode venn Bøe gå av på grunn av sin nei-holdning til Fellesmarkedet for å unngå en spionsak, som ville rammet Gerhardsen hardt.

- Man bør granske hva Gerhardsen visste om Bøes kontakt med KGB, og hvordan han håndterte spionanklagene, sier Sjaastad. Han mener en spion-skandale i Gerhardsens regjering ville rammet statsministeren hardt.

- EN BØLGE AV NAIVITET: - Det kom en bølge av naivitet etter Lundkommisjonen. Man mente det var overdrevet å holde på med all denne overvåkningen. Nå er det hevet over enhver tvil at KGB var meget aktive. Ikke minst Mitrokhin-arkivet bekrefter dette, sier Kåre Willoch. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
- EN BØLGE AV NAIVITET: - Det kom en bølge av naivitet etter Lundkommisjonen. Man mente det var overdrevet å holde på med all denne overvåkningen. Nå er det hevet over enhver tvil at KGB var meget aktive. Ikke minst Mitrokhin-arkivet bekrefter dette, sier Kåre Willoch. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

- Med det politiske klimaet på den tiden ville det vært svært skadelig for Gerhardsen hvis det kom fram at hans nære venn og rådgiver var KGB-agent. Hvis Gerhardsen virkelig beskyttet sin gamle venn så bør man skrive om historien, sier Sjaastad.

SPION-NAVNGITT: Den mest omtalte nordmennene i KGB-arkivet er Gunnar Bøe, lønns- og prisminister i Einar Gerhardsens regjering.

Under dekknavnet «Mono» skal Bø ha solgt regjeringsdokumenter om Nato til KGB i perioden 1960 til 1963 for til sammen 1,2 millioner kroner i dagens verdi. Foto: NTB SCANPIX
SPION-NAVNGITT: Den mest omtalte nordmennene i KGB-arkivet er Gunnar Bøe, lønns- og prisminister i Einar Gerhardsens regjering. Under dekknavnet «Mono» skal Bø ha solgt regjeringsdokumenter om Nato til KGB i perioden 1960 til 1963 for til sammen 1,2 millioner kroner i dagens verdi. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling