Jeffrey Epstein:

- Hva visste han?

Konspirasjonsteoriene florerer etter at den overgrepsanklagede milliardæren ble funnet død på fengselscella.

DØD: Milliardæren Jeffrey Epstein, som er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige, er funnet død på sin egen celle. Foto: Politiet
DØD: Milliardæren Jeffrey Epstein, som er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige, er funnet død på sin egen celle. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble den overgrepsanklagede milliardæren Jeffrey Epstein (66) funnet død på sin egen celle i New York.

Epstein var siktet for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige, og ble pågrepet i New York i begynnelsen av juli, men avviste selv anklagene.

Han tok sitt eget liv, og bare timer etter at nyheten ble kjent begynte konspirasjonsteoriene å spre seg på nett under emneknaggen #EpsteinMurder.

Vil ha svar

Epstein var tidligere kapitalforvalter og har vært venn med både ekspresident Bill Clinton, britiske prins Andrew og president Donald Trump. Etter pågripelsen har det blitt spekulert på hvorvidt noen av dem har kjent til forbrytelsene han var siktet for, og om noen har ønsket ham død.

Det er overhodet ingen substansielle bevis på at dette er tilfelle, men Facebook, Twitter og YouTube har i løpet av helga flommet over av konspirasjoner om hva som kan ha skjedd med finansmannen.

Borgermester i New York, Bill de Blasio, sa ifølge BBC at det virket «altfor beleilig» at Epstein ikke lenger kan ta med seg andre i dragsuget.

- Det mange av oss vil vite er; hva visste han? Hvor mange andre millionærer og milliardærer var med på disse ulovlige aktivitetene han var involvert i, sa de Blasio.

Trump og Clinton trekkes inn

Både #ClintonBodyCount og #TrumpBodyCount har trendet på Twitter etter at dødsfallet ble kjent. Det spres konspirasjonsteorier, oftest av meningsmotstandere, om at en av dem har vært involvert i dødsfallet.

Førstnevnte refererer til en grundig tilbakevist konspirasjonsteori fra 90-tallet, som gikk ut på at Bill og Hillary Clinton i all hemmelighet fikk sine «fiender» drept.

- Clinton vet ingenting om de grusomme forbrytelsene Jeffrey Epstein erkjente skyld for i Florida for noen år siden, eller dem han nylig ble siktet for i New York, skriver Clintons talsperson, Angel Ureña, i en uttalelse på Twitter.

DELTE KONSPIRASJON: Trump delte konspirasjon om involvering fra tidligere president Bill Clinton. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
DELTE KONSPIRASJON: Trump delte konspirasjon om involvering fra tidligere president Bill Clinton. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer

President Donald Trump har tatt sterk avstand fra milliardæren etter at pågripelsen ble kjent, men siden har det dukket opp en video fra 1992 som viser de to i vennlig samtale på fest. Han lot ikke muligheten gå fra seg til å helle bensin på bålet.

Han delte en tweet fra komiker og tilhenger Terrence Williams, som insinuerte at Epstein hadde kompromitterende informasjon om Bill Clinton, og at det har sammenheng med dødsfallet. Denne er nå delt godt over 67 000 ganger.

Skal etterforskes

Bare uker før dødsfallet, 25. juli, ble Epstein funnet delvis bevisstløs med skader på halsen i fengselet. De første rapportene sa at han i etterkant ble nøye overvåket, av frykt for at han skulle ta sitt eget liv.

- Hvem holdt et øye med han? Hva viser kameraet, skrev Trumps advokat Rudy Giulani på Twitter. Han mener det er utenkelig at Epstein kan ha tatt sitt eget liv under disse forholdene.

Seinere bekreftet fengselsledelsen at de hadde gått bort fra den ekstraordinære overvåkingen av milliardæren. Teoriene begynte da å heller fokusere på hvorfor denne beslutningen ble fattet, skriver BBC.

FBI og politiet skal etterforske omstendighetene rundt dødsfallet.

- Det er alvorlige spørsmål rundt Epsteins død som må bli besvart, sier statsadvokat William Barr til CBS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer