Hva visste hun egentlig om vanntorturen?

- Jeg har ikke mer jeg vil si, sier mektige Nancy Pelosi, president i Representantenes hus.

HVEM LYVER: Demokratene og republikanerne og CIA krangler om hvor mye demokratenes mektige leder, Nancy Pelosi, egentlig visste om avhørsmetodene som ble brukt mot terrorfanger. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/SCANPIX
HVEM LYVER: Demokratene og republikanerne og CIA krangler om hvor mye demokratenes mektige leder, Nancy Pelosi, egentlig visste om avhørsmetodene som ble brukt mot terrorfanger. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I CIAs arkiver ligger kanskje svaret på hva Nancy Pelosi, demokratenes mektige flertallsleder, egentlig visste om de tøffe avhørsmetodene hun så sterkt har kritisert Bush-regjeringen for.

Demokratene i Representantenes hus har nå blokkert republikanernes initiativ til å granske om Pelosi faktisk var klar over at terrorfanger ble utsatt for waterboarding.

- Jeg har ikke noe mer jeg vil si om dette. Jeg står ved det jeg har sagt, sa Pelosi, og holdt seg til manus da hun møtte pressen fredag. Neste uke er hun på et fem dagers besøk i Kina, melder nyhetsbyrået AP.

Møte med CIA i 2002
Stridens kjerne er hva som ble sagt under et topphemmelig møte mellom CIA og Pelosi i september 2002.

4. september det året ble både Pelosi, som da satt i Kongressens etterretningskomité og tidligere formann i komiteen, Porter J. Goss, innkalt til et møte i kongressbygningens fjerde etasje.

Ingen fikk lov til å ta med seg noe av elektronisk utstyr inn i rommet, som er så lite at noen av kongressmedlemmene kaller det en «en polstret celle».

I en atmosfære av krigshissing og terrorfrykt, ble Pelosi og Goss underrettet om hva som ble gjort for å framskaffe viktig informasjon fra terrorfangen Abu Zubaida, eller Zayn al-Abidin Muhammed som han egentlig heter.

Hva Pelosi sa
I desember 2007, da Pelosi for første gang innrømmet at hun ble briefet om de tøffe avhørsmetodene, sa hun at hun ble informert om  metoder som ble «vurdert brukt i framtida». Hun sa også at Bush-regjeringen hadde konkludert med at avhørsmetodene var lovlige.

I den samme uttalelsen fra 2007 sa Pelosi at hun først i februar 2003 var blitt informert om at avhørsmetodene var blitt benyttet, skriver nyhetsbyrået AP i sin tidslinje over Pelosis uttalelser.

Men Pelosi holdt fast ved, og det gjør hun den dag i dag, at hun ikke visste at simulert drukning ble brukt.

CIA-notatene som ble sluppet tidligere denne måneden er imidlertid stikk i strid med det Pelosi sier. Den sammenfattende rapporten innledes med følgende setning: «Rapport om EIT's (Enhanced Interrogation Techniques) brukt på Abu Zubaydah, bakgrunn for dette og en beskrivelse av hvilke avhørsmetoder som er brukt».

Nektet
Rapporten fra CIA ble lagd på forespørsel fra republikanske kongressmedlemmer, etter at Pelosi i april sa at CIA ikke hadde fortalt under 2002-møtet at waterboarding ble brukt.

- Vi ble ikke, jeg gjentar ikke, fortalt at simulert drukning eller noen av disse andre avhørsmetodene blr brukt, sa Pelosi, 23. april. Da hadde Senatet netopp offentliggjort en oversikt over når politikere fra begge partiene ble underrettet av CIA om bruken av waterboarding.

Enda mer stormet det rundt Pelosi da hun i forrige uke sa at CIA eksplisitt hadde sagt at waterboarding ikke ble benyttet.

- Det eneste som ble sagt om simulert drukning var at det ikke ble brukt. De som holdt briefingen lovet at de skulle informere Kongressen dersom teknikken skulle brukes i framtida, sa Pelosi.

Må stille spørsmål
CIA-rapporten som nå foreligger er imidlertid blitt kritisert for å inneholde flere faktafeil, blant annet når det gjelder hvem som var tilstede på CIA-møtene og ikke.

Ennå finnes ingen offentlig tilgjengelige utskrifter av hva som ble sagt under CIA-møtene.

De som har fått innblikk i CIA-rapportene som ennå ikke er deklassifisert er delte i oppfatningen av hva de viser. Republikanere mener de beviser at Pelosi skylder CIA en unnskyldning. Demokratene mener de fortsatt er åpne for tolkning.

Begge partier har bedt om at rapportene ikke lenger skal hemmeligholdes.

Medlemmer av etterretningskomiteen og andre tjenestemenn som har vært tilstede under CIA-avhøringer sier til avisa Washington Post at det ikke er sikkert at internnotatene vil gi noen avklaring.

De sier det er om å gjøre å stille de rette spørsmålene for å få de rette svarene under slike høringer. Dessuten var den generelle stemningen i 2002, et år etter 11. september-angrepene: «Gjør dere nok»? «Gjør det dere må».