Hval truer «Rikets Sikkerhet»

TROMSØ (Dagbladet): Vitenskapelige beregninger om fangst på norsk vågehval må holdes hemmelig av hensyn til «rikets sikkerhet». Det mener Fiskeridepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fullstendig latterlig. Dette kan da umulig skade Norges forsvar eller true vårt forhold til fremmede makter, buldrer stortingsrepresentant og hvalfanger Steinar Bastesen.

Han mener årsaken til hemmeligholdet er at norske myndigheter er engstelige for å utfordre miljøvernorganisasjoner i USA og Sentral-Europa. Fiskeridepartementet vil ikke gi offentligheten innsyn i to sentrale dokumenter:

  • En rapport fra Eksportutvalget for fisk om hvordan markedene vil reagere dersom Norge opphever sitt selvpålagte eksportforbud av hvalkjøtt. Hemmeligstemplet som «internt dokument».
  • Et vitenskapelig beregning av vågehvalbestanden og ulike fangstkvotemodeller. Hemmeligstemplet med henvisning til «rikets sikkerhet».

- Regjeringen sier vi skal høste overskuddet av hval, men nekter å si hvor stort dette overskudd-et er. Det er en forkastelig praksis i et åpent samfunn, sier Rune Frøvik i Høga Nord Alliansen.