Hvalbåt senket slik aksjonistene beskrev

Men politiet har ingen konkrete mistanker til Agenda 21.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har i dag undersøkt hvalfangstskuta «Willassen senior», som sank natt til fredag 31.august. Undersøkelsene så langt tyder på at båten er senket med hensikt, skriver politiet i en pressemelding.

De foreløpige undersøkelsene viser at et rør i et av båtens systemer som er basert på bruk av sjøvann, er skrudd løs. En ventil i samme system er i tillegg åpnet med den følge at vann har strømmet inn i båten. I tillegg er en ventil i et annet av båtens systemer som baseres på bruk av sjøvann åpnet.

Aksjonistgruppa Agenda 21, som har tatt på seg ansvaret for senkingen av båten, skrev i sin erklæring på dyrevernmagasinet Bite Backs nettside 30.august at de fjernet et rør for å få vannet til å strømme inn i båten.

Politiet understreker at de ikke har noen mistenkte, men merker seg at undersøkelsene viser den samme framgangsmåten for sabotasjen som aktivistene beskriver.

- Vi konstaterer at dette er tilfelle, men vi foretar vår videre etterforskning uavhengig av dette. Det er klart det ligger i kortene at vi ser etter denne og tilsvarende grupper, og tilsvarende saker fra tidligere, sier politiinspektør Kjetil Woldstad i Midtre Hålogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Hærverk ombord

Den ytterliggående dyrevernsgruppa Agenda 21 skal ha senket hvalfangstskuta for å feire at Island har satt en stopper for kommersiell hvalfangst. Hvalfangstaktivisten Paul Watson sier til Dagbladet i dag at norske aktivister i denne gruppa var med på senkingen.

– De har holdt seg i ro en stund, men jeg ble glad da jeg hørte at de hadde senket et skip, sier han til Dagbladet.

UNDERSØKTE HVALFANGSTSKUTA: Politiet mener at hvalfangstskuta Willassen Senior ble senket med vilje, ved at et rør i et av båtens systemer som er basert på bruk av sjøvann, ble skrudd løs. Foto: Roy Charlsen/Scanpix
UNDERSØKTE HVALFANGSTSKUTA: Politiet mener at hvalfangstskuta Willassen Senior ble senket med vilje, ved at et rør i et av båtens systemer som er basert på bruk av sjøvann, ble skrudd løs. Foto: Roy Charlsen/Scanpix Vis mer

I tillegg til fjerningen av røret, er et ventilratt er fjernet. Det er også begått en del skadeverk om bord, noe politiet tror er gjort for at eventuelle personer som skulle se båten mens den sank, ville få problemer med å stanse vanninntrengingen.

Politiet har helt siden de ble kjent med hendelsen mistenkt at båten sank på grunn av sabotasje. Grupperingen Agenda 21 har tidligere tatt på seg ansvaret for to alvorlige sabotasjeaksjoner i Norge i 1997: Fangstskuta «Elin-Toril» ble forsøkt senket i Lofoten og båten «Senet» ble satt fyr på i Fredrikstad.

Greenpeace fordømmer

Norske miljøorganisasjoner som Natur og Ungdom, Bellona og Norges Naturvernforbund gikk i går ut og fordømte aksjonen. Nå fordømmer også den profilerte hvalfangstmotstander-organisasjonen Greenpeace senkingen av «Willasen senior».

– Dette er ikke en måte å drive meningsytring på. Prinsipper om ikkevold og respekt for både mennesker og fysisk materiell må gjelde når man aksjonerer, sier talsmann for Greenpeace, Frode Pleym, ifølge NTB.

Også Dyrevernalliansen fordømmer sabotasjeaksjonen, og reagerer sterkt på at aksjonistene i enkelte medier omtales som dyrevernere.

– Vi fordømmer sabotasjen og håper at publikum klarer å skille mellom seriøse dyrevernorganisasjoner og anonyme grupperinger som utfører ulovligheter, sier juridisk rådgiver Live Kleveland i Dyrevernalliansen ifølge en pressemelding.

Vil ha tips

Politiet avslutter snart de tekniske undersøkelsene av båten, og vil i dagene framover analysere funnene grundigere. De jobber også med å lete frem mer informasjon om hva som kan ha skjedd.

– Derfor går vi ut med en utfordring til publikum i dag om å komme med tips i saken, sier politiinspektør Woldstad til Dagbladet.no.