Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hvaldimir» er funnet igjen

Hvithvalen «Hvaldimir» er funnet i et fiskevær etter at han fredag forsvant fra havnen i Hammerfest.

HVALDIMIR: Den hvite hvalen "Hvaldimir" er en stor attraksjon i sommer. Hvaldimir ble oppdaget i april 2019 ved Rolvsøya i Finnmark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVALDIMIR: Den hvite hvalen "Hvaldimir" er en stor attraksjon i sommer. Hvaldimir ble oppdaget i april 2019 ved Rolvsøya i Finnmark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hvithvalen ble meldt savnet fredag kveld.

Men lørdag ettermiddag er han funnet i det lille fiskeværet Kårhamn i Hammerfest kommune, ifølge iFinnmark.

Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey (NOS) sier planen er å dra bort til Kårhamn i en båt med fisk, og lokke ham tilbake til Hammerfest i løpet av kort tid.

- Dette er ikke en overraskelse. Vi regnet med han ville bli funnet, sier Karoliussen.

HVALDIMIR: Tirsdag var statsminister Erna Solberg i Hammerfest, og der gjorde hun et storfint besøk hos en av landets ferskeste kjendiser. Video: erna_solberg / Instagram. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Organisasjonen har matet og sett til hvalen siden den dukket opp utenfor Rolfsøya i Finnmark i slutten av april. Hvalen svømte rundt med sele, var tam og søkte kontakt med mennesker.

NOS har fått tips om at hvalen fulgte en saktegående båt på vei ut fra Hammerfest. De mener at det er den mest sannsynlige årsaken til at hvithvalen forsvant.

- Dette er ikke en vill hval. Han kan antakelig ikke navigere på havet. Hvis han får oppmerksomhet og blir matet fra båt, følger han etter, sier Karoliussen.

Da Ola Johannesen og Tor Ragnar Johansen skulle ut å teste undervannsdronen Blueye Pioneer i Hammerfest Havn, dukket den kjente hvithvalen opp. Dermed fikk de to disse unike bildene av Finnmarks nyeste attraksjon. Vis mer

Organisasjonen frykter at hvalen ikke spiser selv og at han vil utvise frustrasjon når ingen mater eller tar vare på ham.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele.

Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media