MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga utenfor Rolfsøya i Finnmark på vei hjem fra byen. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer

Folkekjær hvithval:

«Hvaldimir» er skadd

Den folkekjære hvithvalen Hvaldimir er skadd. Nå bes publikum om å la hvalen være i fred.

Publisert

Den populære hvithvalen Hvaldimir er skadet. Det er usikkert hva skadene skyldes, men trolig har hvalen vært borti noen fiskeredskaper eller blitt påkjørt av en båt. Det var NRK som omtalte saken først.

Skaden skal være en rift i en av hvalens sider. Ifølge NRK sier veterinærer at skaden tilsvarer et godt skrubbsår hos et menneske, og at det ser ut til å hele seg godt.

Skadene på Hvaldimir ble oppdaget i går. Hvalen har i flere uker oppholdt seg i området rundt Grovfjord i Sør-Troms.

Irritert

Hvalen har det siste vist tydelige tegn på at han blir irritert på nærgående mennesker. Richard Karoliussen jobber i Norwegian Orca Survey som over en lang periode har holdt oppsyn med hvalen. Han forteller at det er vanskelig å si hvorfor hvalen viser tegn på irritasjon.

- Skaden han har nå kan føre til at han blir mer aggressiv, sier Karoliussen til Dagbladet.

Det legges stadig ut bilder og videoer på sosiale medier av folk som møter på Hvaldimir. Karoliussen forteller at det i de nyeste videoene tyder på at Hvaldimir opptrer aggressivt overfor publikum.

- Folk putter hender og føtter i munnen på han, hvorpå han utviser tegn på at han blir irritert, sier Karoliussen til Dagbladet.

- Vis hensyn

Han oppfordrer folk å vise hensyn overfor Hvaldimir og la han være mest mulig i fred. Til tross for at hvalen har opptrådt fredfullt overfor publikum, kan en ikke garantere at det vil forbli slik.

- Det er en stor hval, og det er klart at potensielle skader under lek kan ende fatalt. Hvalen kan for eksempel dra folk ut i vannet, og da er det ikke stort vi mennesker kan stille opp med, sier Karoliussen til Dagbladet.

Fra Russland

Det var i april i fjor at en tilsynelatende tam hvithval dukket opp ikledd seler utenfor Rolvsøya i Finnmark. Hvithvalen fanget rakst oppmerksomheten til de lokale fiskerne i området, og det ble etterhvert klart at hvalen kom fra Russland.

Forsker i Havforskningsinstituttet, Martin Biuw, sa den gang til Dagbladet at det var helt tydelig at Hvaldimir var et trent dyr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer