«Hvaldimir» er syk - ber folk holde seg unna

Hvithvalen i Finnmark har vært under observasjon siden fredag.

MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga utenfor Rolfsøya i Finnmark på vei hjem fra byen natt til søndag. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvithvalen «Hvaldimir», som mistenkes å tilhøre Russland, har virkelig funnet seg til rette i Hammerfest i Finnmark.

Den dresserte hvalen har både reddet mobiltelefoner og sjarmert lokalbefolkningen i senk, samtidig som den har fått voldsomt med oppmerksomhet og pleie fra lokalbefolkningen.

Nå har imidlertid «Hvaldimir» blitt syk, opplyser forsker Eve Jourdain.

- Ikke mat ham!

- Vi beklager å informere om at «Hvaldimir» er syk. Vi har hatt ham under kritisk observasjon siden fredag kveld, skriver Eve Jourdain, en av forskerne som er i byen, i en melding på Facebook, ifølge lokalavisa Hammerfestningen.

Videre forteller hun at de har lagt merke til endringer i både fysikk og lynne som er tegn på sykdom, og at formen hans går nedover fort.

- Vær så snill og ikke mat ham, rør ham eller plag ham ved kaia, oppfordrer Jourdain på Facebook.

Jourdain har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag formiddag. Likevel har mange stilt seg spørsmål ved om hvalen kan overleve for seg selv langs finnmarkskysten. Den tamme belugahvalen lever stort sett på mat gitt fra mennesker.

HVAL: Denne hvalen dukket for litt siden opp i Finnmark med russisk sele. De tok av hvalen selen, men allikevel kommer den til land. Video: Håvard Hesten Vis mer

Matfar

Havforskningsinstituttet har anbefalt at hvalen blir fôret i og med at det ikke virker som at den tar til seg mat på egen hånd.

Hammerfest kommune har tilbudt seg å ta vare på hvalen og ta ansvar for å mate den.

– Selv om det kanskje ikke var dette jeg hadde tenkt å bruke tiden min på nå, så er det helt klart hyggelig at det ser ut til å ordne seg for hvalen vår, sa Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen til Nordlys for to uker siden.

Havforskningsinstuttet anbefaler videre at hvalen bør flyttes til et egnet permanent sted, spesialtilpasset for hvaler i fangenskap. Det finnes ingen slike steder i Norge, og Fiskeridirektoratet anbefaler ikke på dette tidspunktet å flytte hvalen.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele.

Spionhval?

26. april ble den spesielle hvithvalen oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark. Det tok ikke lange tiden før hvalen ble rikskjendis og fikk kallenavnet «Hvaldimir».

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Oppdagelsen av hvalen har også fått internasjonal oppmerksomhet.

Hvithvalen var utstyrt med en spesiallaget sele og et feste for kamerautstyr. Siden den ble befridd fra seletøyet, har den flere ganger tatt seg inn til kai i bygda Tufjord på Rolvsøya i Finnmark. Der har «Hvaldimir» sjarmert lokalbefolkningen med å danse i vannet, hente baller og la seg bli klappet på nesa.

Flere forskere tror at hvalen er en russisk «militærhval». På seletøyet til hvithvalen var det blant annet påskriften «Equipment of St. Petersburg», og forskere var svært overrasker over hvor tam og kontaktsøkende den var med mennesker.

Den russiske marinen som har hatt en tradisjon med å bruke dyr som for eksempel hvaler i sine eksperimenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer