«Hvaldimir» får foreløpig leve fritt

Hvithvalen som i april ble oppdaget utenfor kysten av Finnmark får inntil videre avgjøre sin egen framtid.

MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga utenfor Rolfsøya i Finnmark på vei hjem fra byen natt til søndag. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer

Det har Fiskeridirektoratet nå bestemt seg for, selv om mange mener at det beste ville være at noen tar hånd om den, skriver NRK Finnmark.

- Vi har valgt å la den leve fritt der den nå måtte være. Så vi vurderer ikke å flytte den. Vi skal se om den tilpasser seg et liv i det fri, sier kommunikasjonsrådgiver hos Fiskeridirektoratet Olav Lekve.

Ifølge Lekve har de fått signaler om at hvalen ser ut til å finne seg mat selv, og folk oppfordres derfor til ikke å gi hvalen mat.

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Etter at hvithvalen, som av lokalbefolkningen har fått navnet «Hvaldimir», ble observert i havnebassenget i Hammerfest, har flere spekulert i hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele. Ifølge Fiskeribladet kan det være hvalen Semjon som er brukt til terapi for vanskeligstilte barn i Russland.

Men så langt har ingen teorier blitt bekreftet.

Et oseanarium i St. Petersburg i Russland sier til NRK at de ikke har trent opp denne hvithvalen, som på selen hadde merket «Equipment St. Petersburg».

Det var i slutten av april fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark oppdaget hvithvalen som svømte rundt med en sele. Ifølge fiskerne var den tam og søkte kontakt med mennesker. Hvalen har fått navnet Hvaldimir av lokalbefolkningen.