UVENTET: Denne yrkesdykkeren skulle bare ut å sjekke noen ledninger da en hvit skikkelse plutselig dukket opp. Vis mer

Hvaldimir forvillet seg opp i elv

Det tok Viltnemnda mange timer å lokke hvithvalen ut i Målselvfjorden.

Publisert

I løpet av onsdagskvelden forvillet den populære hvithvalen Hvaldimir seg opp i Målselva, melder Troms politidistrikt natt til torsdag.

- Man fryktet av den ville gå på grunn dersom den fortsatte videre oppover elva. Viltnemnda har vært på stedet med mannskap og båter for å få Hvaldimir tilbake til sitt rette element, skriver politiet.

Ifølge politiet hadde Hvaldimir lite lyst til å snu.

Men etter mange timers jobbing lyktes Viltnemnda med å lokke hvithvalen tilbake til sjøen ved hjelp av et tau med tomflasker på slep etter en båt.

TILBAKE: Kjendishvalen «Hvaldimir» besøkte redningsskøyta «Odin» i Hammerfest. Denne gangen med en venn. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Jan-Olaf Johansen Vis mer

- Hvalen har vært helt oppe ved Kjerresnes, ved utløpet av elva, forteller operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt NTB natt til torsdag.

Politiet fikk melding om hendelsen ved 21-tiden onsdag kveld.

- Han holdt seg i midten av elva, men det er noen sandbanker der og på grunn av lav vannstand fryktet man at han skulle sette seg fast, forteller han.

Situasjonen løste seg rundt klokka 1.15 natt til torsdag.

- Men vi vil følge med utover dagen. Hvalen har vært mye opp og ned i området, sier operasjonslederen.

HVALDIMIR: 26. april ble den spesielle hvithvalen oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark. Det tok ikke lange tiden før hvalen ble rikskjendis og fikk kallenavnet «Hvaldimir». Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste
HVALDIMIR: 26. april ble den spesielle hvithvalen oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark. Det tok ikke lange tiden før hvalen ble rikskjendis og fikk kallenavnet «Hvaldimir». Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

- Det meldes for øvrig om merkbar nedgang av laks i laksetrappa ved Målselvfossen mens Hvaldimir har vært i elva, bemerker politiet i en siste Twitter-melding om saken.

«Hvaldimir» dukket første gang opp utenfor Rolfsøya i Finnmark i slutten av april i fjor. Hvithvalen hadde en russisk sele rundt halsen, var tam og oppsøkte kontakt med mennesker. Selen som var festet rundt hvalen var utstyrt med feste for GoPro-kamera.

Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer