Finnmark

«Hvaldimir» skal være friskere

- I mye bedre form i dag enn på lenge, sier ordfører i Hammerfest.

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Det var tidlig søndag morgen at hvithvalen «Hvaldimir» ble meldt syk og ble holdt under kritisk observasjon av forskerne ved Norwegian Orca Survey som har tatt hånd om hvalen.

Bedre form

Nå sier ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, til iFinnmark at hvalen skal være på bedringens vei etter å ha vært syk i noen dager.

– Han har vært i mye bedre form i dag enn på lenge. I det siste så har han bare ligget inne ved båtene, men i dag var han i full vigør igjen da han ble matet, sier Jakobsen til avisen.

Mindre feber

Den populære hvalen kom til Finnmark i april etter den etter alle solemerker hadde rømt fra Russland. Det har blitt spekulert på at «Hvaldimir» har stukket av fra både militær-tjeneste og et terapianlegg for barn siden da.

Etter at han kom til Finnmark har han i alle tilfeller blitt en svært populær sjarmør.

Men de siste dagene skal han altså ha blitt syk og vist tegn til feber. Nå er han imidlertid blitt bedre og feberen skal ha gått ned ifølge Jakobsen.

– Men vi får ta én dag av gangen, sier han.

MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga utenfor Rolfsøya i Finnmark på vei hjem fra byen natt til søndag. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer

Usikker fremtid

Hvor «Hvaldimir» til slutt ender opp er det vanskelig å si sikkert. I et brev fra Havforskningsinstituttet til Fiskeridirektoratet tidlig i mai ble det anbefalt at hvalen skulle tilbakeføres til Russland.

– Dersom denne hvalen kommer fra en fasilitet i Russland nær grensen til Norge, ville den beste og raskeste løsningen vært om dyret ble ført tilbake dit. Det ville være korteste vei, skrev Havforskningsinstituttet da.

Inntil videre forblir hvithvalen fortsatt i Finnmark. Forhåpentligvis i god form også fremover.

HØY PULS: De britiske fugleturistene som var med Ben-Arne Sotkajærvi på tur lørdag formiddag, fikk seg en uventet bonus. Video: Ben-Arne Sotkajærvi Vis mer