Hvalen slept til havs

Hvalen som strandet utenfor Sola, er nå slept til havs, melder TV 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere mislykkede redningsforsøk mente distriksveterinær Ola Aamodt i Stavanger at de måtte vurdere å ta livet av hvalen.

Slepetauene slet seg flere ganger og redningsmannskapene holdt på å gi opp da de endelig klarte å få den løs og til havs igjen. Det er uklart hvor store skader hvalen har.

Bedre ble det ikke etter alle redningsforsøkene. Sjøen ble fylt av blod.

Flo sjø

To dykkere klarte til slutt å feste slepetau til buken og halen, mens to små slepebåter forsøkte å få den ut i havet. Hvalen, som er 10-12 meter og trolig veier 20-25 tonn, lå bare noen meter fra strandkanten. Det gir god utsikt for de mange hundre som har møtt fram for å følge dramaet.

Redningsfolkene forsøkte å utnytte flo sjø som er på det høyeste like før åtte tirsdag kveld, og like før 21.30 klarte de å få hvalen løs.

Folkevandring

Det var en forbipasserende som meldte fra om hvalen til politiet ved 9.30-tiden tirsdag formiddag.

Det har vært rene folkevandringen til Sør-Kolnes i Sola kommune der hvalen ligger tirsdag ettermiddag og kveld. Flere hundre mennesker står langs stranden og ser hvalen slå med halen og sprøyte sjø når den puster.

Blant annet barn fra Sola barneskole la deler av undervisningsdagen til strandkanten.

Spermhval

Også leder for zoologisk avdeling ved Stavanger museum, Olav Runde, tok turen til Kolnes tirsdag.

- Vi fikk bare sett litt av oversiden, men etter det vi kunne se av halepartiet, er vi nokså sikre på at det er en spermhval, sier Runde til Stavanger Aftenblad Interaktiv. Han kan ikke huske at det tidligere er registrert spermhvaler så langt sør i Norge.

- Vanskelig jobb

Førsteamanuensis Egil Ole Øen ved Norges veterinærhøgskole sier til NTB at det ikke blir noen enkel operasjon å trekke den store hvalen ut i havet.

Øen, som er ekspert på hval, bistår de lokale veterinærene i forsøkene på å redde hvalen.

- Ofte er det et problem at hvalene kan bli alvorlig skadd dersom de trekkes av grunnen. I dette tilfellet har jeg fått opplyst at det er rullestein og sandbunn der hvalen ligger. Det tilsier at det kan være en mulighet å trekke hvalen ut, sier Øen.

Han opplyser at det er store mengder spermhval i Nordsjøen.

(NTB/Dagbladet.no)

Hvalen som har strandet på grunt vann i Sola kommune i Rogaland, blir forsøkt slept til havs tirsdag kveld.