Hvaler-perler kan gå på tvangssalg

Kommunen er lei av brudd på boplikten.

POPULÆRT: Hvaler er et populært sted i sommerhalvåret. Men ikke like mange vil bo der hele året. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
POPULÆRT: Hvaler er et populært sted i sommerhalvåret. Men ikke like mange vil bo der hele året. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det handler om folks rettsfølelse, sier rådmannen i Hvaler kommune, Heidi Vildskog, om at kommunen nå kjører hardere enn før i saker med brudd på boplikten.

I dag meldte Fredriksstad Blad at Hvaler kommune nå setter fem av bopliktsakene på spissen, og har pålagt eierne å selge innen tre måneder. Skjer ikke det, kan eiendommene i stedet gå på tvangssalg.

Det skal nå versere omtrent 45 saker om brudd på boplikten i Hvaler kommune.

Rydder opp Bjørn Inge Melbye er blant dem som i årevis har hatt leilighet på Hvaler - uten å bo der.

- Vi har skrevet under på et papir om at vi skal bo der, så vi har på et vis hatt feriebolig ulovlig, men det er vi ikke alene om. Det er mange, mange som har hatt det der nede, sier han til Dagbladet.

Nå er han innstilt på å rydde opp.

- Vi har søkt om ny konsesjon, men får det nok ikke gjennom. Så sannsynligvis må en av oss flytte ned dit, sier Melbye.

Kniven på strupen - Det som oppleves som en offensiv, er at vi ikke slipper tråden, men følger sakene helt inn, sier rådmann Heidi Vildskog til Dagbladet.

Hun sier at det er en annen systematikk i kommunens arbeid nå, og en mer effektiv bruk av blant annet Folkeregisteret.

Hvaler kommune har satt en egen «bopliktdetektiv» i sving med å følge opp boplikten. Ifølge Fredriksstad Blad skriver han i en rapport til politikerne om opptil 70 brudd på boplikten.

Etter at en del av dem har ryddet opp, har tallet nå sunket til cirka 45.

Heidi Vildskog sier til Dagbladet at det er mange som ordner opp når de får kniven på strupen - ved å bosette seg eller selge.

- De tallene lever hele tida. Om det er noen og førti nå, kan det fort være helt andre tall om en ukes tid, sier hun.

Rettsfølelse Ifølge Fredriksstad Blad har rådmannen og «bopliktdetektiven» varslet at de fem påleggene om å selge bare er starten på en stor ryddeprosess.

Til Dagbladet sier Heidi Vildskog at det blant annet er et politisk ønske om at kommunen nå setter hardt mot hardt.

- Skal vi ha boplikt, må vi også følge det opp. Det har med folks rettsfølelse å gjøre, sier hun.

Selv om Vildskog ikke personlig har snakket med de fem som har fått pålegg om å selge, sier hun at det er stor forskjell både på hvem de er og på hvordan de reagerer.

- Noen er enkeltpersoner, og så er det noen som snakker via jurister, sier Heidi Vildskog til Dagbladet.

- Så det komme For dem som har fått beskjed om å selge, er det fortsatt mulig å beholde eiendommene - hvis de skynder seg å flytte inn. Men det begynner å haste.

- Mange har visst om dette i årevis, og har sett det komme, sier Heidi Vildskog.

Fredriksstad Blad skriver at brudd på boplikten har vært en relativt ufarlig metode for å skaffe seg billig hytte, fordi det har vært mulig å få mye mer for pengene ved å kjøpe et bolighus.

Problemet med det er reglene om boplikt - og Hvaler kommunes offensiv for å håndheve dem.

- Vil ha skatteinntekter - Det vært rolig i 15 år, men nå har de satt igang skikkelig, selv om det er Fremskrittspartiet som styrer kommunen, sier Bjørn Inge Melbye til Dagbladet.

Han synes hele offensiven er litt rar, og tror ikke den egentlige grunnen er at hus ikke skal stå tomme.

- Jeg skjønner ikke helt hva de tenker på, for det er nemlig veldig bra med bygging på Hvaler, og mange flytter dit. Men én ting skjønner jeg, og det er at det er skatteinntektene de vil ha tak i, sier han til Dagbladet.