Hvalfanger dømt for Greenpeace-skudd

Kapteinen som i fjor sommer skjøt en gummibåt fra Greenpeace, er dømt til seks måneders betinget fengsel og en bot på 20 000 kroner. Se videoen fra sammenstøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag fastslo byretten i Stavanger at hvalfangst-kaptein Ole Myklebust (51) skjøt og traff gummibåten til Greenpeace-demonstrantene 12. juli 1999. I tillegg til straffen inndras Winchester-rifla som avfyrte skuddene.

- Det er betryggende at retten har slått fast at det er uakseptabelt å skyte på gummibåter, selv om de er fra Greenpeace, sier talsmann Frode Pleym.

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen var om bord på fangstskuta Kato da kapteinen dro fram det grovkalibrete våpenet. Et av skuddene traff gummibåten med to aktivister. Dramaet skjedde 120 sjømil utenfor Egersund.

Kapteinen forklarte etter hendelsen at han forsøkte å treffe hvalen da gummibåten kom i veien for skuddet.

Retten påpeker at Greenpeace-demonstrantene hadde terget mannskapet ved å forstyrre den lovlige hvalfangsten. Det var likevel en overreaksjon fra kapteinens side å anse sonen rundt båten «som en skytebane hvor det var inntrengernes eget ansvar å holde seg unna».