Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvalfanger Per (55) nær drept av egen harpunkanon

Fikk underarmen knust i fangstmareritt.

STORE SKADER: Hvalfanger Per Asbjørn Wærstad er glad for jobben kirurgene ved Gravdal sykehus og ved UNN i Tromsø har gjort. Ulykken på havet ble hodet skadet, underarmen knust. Lårbeinet var knekt på tre forskjellige plasser. Foto: Privat
STORE SKADER: Hvalfanger Per Asbjørn Wærstad er glad for jobben kirurgene ved Gravdal sykehus og ved UNN i Tromsø har gjort. Ulykken på havet ble hodet skadet, underarmen knust. Lårbeinet var knekt på tre forskjellige plasser. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har vår tilmålte tid. Det var ikke min tur denne gangen, forteller hvalfanger Per Asbjørn Wærstad (55) til Nordlys.no.

Han har hatt mange telefoner fra media etter at den dramatiske historien ble fortalt i avisa Kyst og Fjord. Hvalfangeren fra Lofoten var nær ved å miste livet i juni om bord i den 19 meter lange «Uregutt».

Jakta i gang Like utenfor Ballstad i Lofoten kom hvalfangerne over to dyr, og jakten startet. Framme i baugen står Wærstad. Han sikter og treffer. Skuddet borer seg inn i hvalnakken og dyret dør momentant.

I det fangerne begynner å vinsje inn dyret, løsner harpunen. For å berge dyret må det skytes en gang til. Det er da det skjer.

Skuddet går ikke av og Wærstad må legge inn en ny patron. Plutselig smeller det. Eksplosjonen sliter boltene som holder sluttstykket, rett av, og knuser hvalskytterens underarm.

Ødelagt arm Wærstad er heldig. Kanonkulen av et sluttstykke kunne ha truffet ham i kroppen. Ute på havet ligger han på dekk, alvorlig skadet. Underarmen er ødelagt og trykket fra eksplosjonen har knust lårbeinet på tre forskjellige plasser. Over skulderen hans ligger venstre fot. Panna har fått et kraftig dypt søkk.

 - Jeg var heldig som overlevde, og er dypt takknemlig for at jeg ble tatt hånd om på en så god måte som overhode mulig. Hadde vi vært lenger ute til havs, kunne det gått helt galt, sier hardhausen til Nordlys.no.

Det er ikke første gang han har blitt rammet av uhell på havet.

- Jeg fikk en gang en mast i hodet, men det gikk også bra.

Stort blodtap Da han ankom sykehuset på Gravdal var han i ferd med å omkomme av blodtap. Her blir han
sendt videre med ambulansefly til UNN i Tromsø. Wærstad har vært igjennom en rekke operasjoner, den lengste på 10 timer.

Skal ut igjen Hvalfangeren har ikke latt seg skremme av ulykken om bord på båten «Uregutt».

- Jeg har stengt av det som skjedde, og har ikke vært plaget av redsel i ettertid. Jeg er i god form, og driver opptrening hver dag. Heldigvis har jeg heller ikke vært plaget av smerter, men jeg har skjønt at venstrearmen aldri kommer til å bli helt bra igjen.

Når "Uregutt" startet den tradisjonelle vinterfisket i januar, er det med Wærstad til rors, skriver Kyst og Fjord.