Hvalfangere trues på livet

SVOLVÆR (NTB): Hvalfangerne som er samlet til årsmøte i Svolvær er bekymret over sabotasjeaksjonene mot norske hvalbåter, og at hvalfangere som står fram i mediene i økende grad blir truet på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da formann Jan Kristiansen åpnet årsmøtet i Norges Småkvalfangerlag i dag, fortalte han sine hvalfangerkollegaer om et fenomen som gjør det stadig tøffere å stå fram for hvalfangernes sak. Alle hvalfangere frykter anslag mot båtene sine, men relativt nytt er trusler mot personene som forsvarer hvalsaken offentlig.

Dynkes i bensin

Med lav stemme fortalte hvalformannen sine kolleger at alle medlemmer av hvalfangerlagets styre som stod fram i mediene etter sabotasjen mot hvalskuta «Senet» i vår, senere har mottatt trusler av ett eller annet slag.

- I mitt brev stod det at «din simple, lille trebalje skal dynkes i bensin og tennes fyr på». Jeg fikk også vite at huset mitt ikke skulle skjermes. Det har jeg før nå ikke tort å fortelle dem som bor sammen med meg, sa Kristiansen stille. Selv om Jan Kristiansen betegnet seg som både tykkhudet og rolig av natur, vedgikk han overfor årsmøtet at det er blitt en del dårlig nattesøvn siden trusselbrevet kom.

- Jeg bor nokså øde til, og det er ikke fritt for at jeg lytter og våker når det kommer biler vår vei nattestid, sa han.

I bero

Politiet tok brevet til Kristiansen og de andre truslene som ble framsatt alvorlig, og innledet etterforskning for å finne ut hvem som stod bak. De anonyme truslene lot seg imidlertid ikke oppspore, og sakene er lagt i bero inntil videre.

Politiinspektør Elisabeth Kaas ved Lofoten og Vesterålen politikammer skal senere fortelle årsmøtet om politiets arbeid mot hvalsabotørene, og ikke minst forklare dem hvorfor Paul Watson ikke er pågrepet etter det såkalte Vestfjordslaget i 1994, der han ble siktet for å ha kollidert med kystvaktskipet «Andenes». I hvalfangermiljøet er det til dels stor misnøye med at Watson flere ganger har sluppet unna, og at ingen andre hvalsabotører er stilt til ansvar for trusler eller utførte handlinger.

- Heldigvis har det ikke gått liv i dette vanviddet, men det er ingen grunn til å ta lett på truslene. Vi har før sett at andre trusler fra ytterliggående verneorganisasjoner senere er blitt virkelighet, sier Jan Kristiansen til NTB. Hvalfangerlaget kommer etter alt å dømme lørdag til å vedta et krav om at norske myndigheter, eventuelt i samarbeid med Norges Fiskarlag, betaler egenandelene for hvalbåter som blir utsatt for sabotasjeaksjoner.