Hvalfangerne svarer på tiltale

- Dyrevernerne fikk det de var ute etter, sier leder Jan Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leder Småkvalfangerlaget, Jan Kristiansen, mener dyrevernerne som har filmet fangstskuta Willassen Senior har vært svært heldige.

- De fikk akkurat det de var ute etter. Men det er uhyre sjelden at man bruker så lang tid. 80 prosent av hvalene vi fanger dør momentant. Men i all jakt og fangst er du heldig hvis du ikke kommer borti tilfeller der dyret ikke dør med en gang. Man kan aldri gardere seg 100 prosent, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Han mener dyrevernerne er umulige å diskutere hvalfangst med. I år boikotter Småkvalfangerlaget møtet i den Internasjonale hvafangstkommisjonen fordi de mener kommisjonen er et useriøst organ, og fordi man er lei hvalfangstmotstandernes massive oppbud.

- Jeg orker rett og slett ikke se alle demonstrantene som står der med oppblåste plasthvaler og slagord. Hvalfangstmotstanderne har alltid klart å lete opp noe nytt. Nå er det denne videoen, sier han.

- For lang tid

Kristiansen, som selv ikke har sett videoen, mener på generelt grunnlag at 14 minutter er for lang avlivningstid.

- For oss hvalfangere er 14 minutter for lenge. Og det blir et stort dilemma når det tar så lang tid. Men det blir håpløst å diskutere avlivningstid med dyrevernere som er i mot all avliving, enten det er hval, elg, eller ku, sier han.

Han mener videofilmen ikke vil få noen stor betydning for norsk hvalfangst.

FLAKS: Leder Småkvalfangerlaget, Jan Kristiansen, mener dyrevernerne hadde flaks da de fanget den kritikkverdige fangsten på video. Småkvalfangerlaget svarer deg klokken 14.00 Foto: Scanpix
FLAKS: Leder Småkvalfangerlaget, Jan Kristiansen, mener dyrevernerne hadde flaks da de fanget den kritikkverdige fangsten på video. Småkvalfangerlaget svarer deg klokken 14.00 Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har vært hvalfanger i 45 år, og vil nok skyte hval til jeg er nærmere 70, sier 61-åringen.

- Vi ser at det er blitt for mye hval i havet. Og det er et større problem. Alle skyttere må gjennomføre skyteprøve årlig, og rutinene for avliving er så strenge at det er ytterst sjelden at det tar mer enn noen sekunder før dyret dør.

Kristiansen har ikke selv internett, men nestleder Bjørn Hugo Bendiksen i Småkvalfangerlaget stiller på nettmøte klokken 14.00. Send inn dine spørsmål nå!

• Også dyrevernsgruppen som står bak videoen, WSPA, stiller på nettmøte. Det finner du her!