Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvalfangstlandene kan få flertall i hvalfangstkomiteen

Motstanderne av hvalfangst har hatt flertall i over 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang siden syttitallet, kan hvalfangstlandene få kontroll over Den internasjonale hvalfangstkomiteen (IWC), melder BBC.

- Vi tror den årelange skyttergravskrigen og posisjoneringen er i ferd med å nærme seg slutten. At tiden nærmer seg for reelle forhandlinger, står det skrevet i en pressemelding fra Høge Nord Alliansen.

Små endringer

Det kreves et kvalifisert flertall (tre fjerdedeler av alle stemmene) for å forkaste forbudet mot kommersiell hvalfangst, men det er lite trolig at landene som er for hvalfangst, vil få mer enn et simpelt flertall i komiteen. I dag er Norge det eneste landet som åpent driver med kommersiell hvalfangst.

Et simpelt flertall er imidlertid nok for å sette dagsorden, endre stemmeprosedyrer og komme med nye resolusjoner. Ifølge BBC har Japan erklært at de vil underminere beslutninger som beskytter hvalene.

Havets biff

- Vi tror det er økende støtte for hvalfangst både i prinsippet og i praksis, sier sekretær Rune Forvik Høge Nord Alliansen.

- Hvaler tilhører dyreriket. I enkelte kulturer spiser de frosker, i andre gjør de det ikke; Hinduer spiser ikke biff, det er deres valg, men de forsøker ikke å forby resten av verden å spise det, sier Frovik til BBC.

HAVETS KU? Denne vågehvalen ble harpunert av japanske hvalfangere. Foto: Greenpeace/Scanpix
HAVETS KU? Denne vågehvalen ble harpunert av japanske hvalfangere. Foto: Greenpeace/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling