Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvalfangstmotstanderne har ødelagt for seg selv

Norske myndigheter fnyser av Greenpeace-kritikk og støtter japansk «kupp» i hvalpolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske avisa The Independent vier i dag forsida si til en svært kritisk artikkel om Japans intensive lobbyvirksomhet og pengestøtte til land som Mongolia og Mali, en strategi som virkelig har båret frukter, også for Norges hvalfangere.

Tilhengerne av økt hvalfangst har nå etter alt å dømme sikret seg flertall i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC), noe som trolig fører til en kraftig oppmykning av regelverket.

I den forbindelse uttalte Greenpeace Norge til Dagbladet.no at Norge inkasserer seire i hvalpolitikken som følge av Japans «kjøp av stemmer», og at norske myndigheter har et ansvar for å unngå at penger styrer resolusjonene på dette området.

- Deres egen feil

Det er Karsten Klepsvik, hvalfangstkommisær for Norge, kraftig uenig i.

- Er det noen som har undergravd arbeidet til kommisjonen, så er det hvalfangstmotstanderne. Det har de gjort de siste 15 årene, sier han.

Klepsvik mener at det er nettopp Greenpeace og deres meningsfeller som først brukte lobbyister aktivt for å få perifere land til å melde seg inn i IWC og stemme mot Norge og Japan. Han ser det som naturlig at japanerne bruker samme strategi med motsatt mål for øye.

- Hadde ikke motstanderne gjort det på den måten i utgangspunktet kunne vi i dag hatt et meget sterkt kontrollorgan i hvalfangsten. Men hvis de tror de kan bruke IWC til å forby absolutt all fangst av all hval tar de grundig feil, sier talsmannen for norske myndigheter.

PÅ LINJE MED JAPAN: Hvalfangstkommisær Karsten Klepsvik, som representerer Norges offisielle syn, ser ingenting kritikkverdig med Japans effektive men kontroversielle lobbyisme i hvalpolitikken. Foto: SCANPIX
PÅ LINJE MED JAPAN: Hvalfangstkommisær Karsten Klepsvik, som representerer Norges offisielle syn, ser ingenting kritikkverdig med Japans effektive men kontroversielle lobbyisme i hvalpolitikken. Foto: SCANPIX Vis mer

Klepsvik hevder miljøvernere gjør sitt beste for å ignorere at det internasjonale regimet tillater fangst i forskningsøyemed, noe han mener gjelder store deler av Japans fangst.

- Bare tull

Hvalfangstkommisæren avfeier The Independents bruk av ord som «forræderi» (av miljøet) og «miljøkatastrofe» om den japanske hvalpolitikken, en politikk som i grove trekk også deles av Norge.

- Det er bare tull, selvsagt. Japan er i sin fulle rett i forhold til den gjeldende konvensjonen, og gjør ikke noe som er økologisk kritikkverdig i sin hvalfangst. Det er ingen seriøse forskere som i dag mener at fangsten utgjør noen fare for størrelsen på vågehvalbestanden i Sørishavet, som i dag teller 1-1,5 millioner dyr.

- Hvor aktive er Norge i fangstpolitikken internasjonalt?

- I samtaler med vennligsinnede land tar vi opp hvalpolitikken, men det fører ikke nødvendigvis til konkrete resultater. Vi setter pris på støtten for våre synspunkter, men det er langt derfra til å snakke om kjøp av stemmer, sier Klepsvik, som understreker at Norge ikke gir pengegaver som betinger hvalfangst-positiv stemming i IWC.

Norge vil imidlertid ikke rette noen kritikk mot Japans framgangsmåte.

<B>I SKUDDLINJEN:</B> Greenpeace og andre hvalmotstandere vil fortsatt aksjonere mot norske og japanske hvalskuter, men mister stadig flere juridiske argumenter som følge av Japans angivelige bestikkelser av U-land de siste åra.
<B>KRITISK:</B> Britiske Independent legger ikke fingrene imellom i dagens utgave.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media