Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strandet hval i Møre og Romsdal

«Hvalfarter» for å se dette

- Folk synes sikkert det er spennende å se et så stort dyr som lever i havet, sier ordfører Geir Inge Lien.

SEVERDIGHET: Mange tok søndag turen til Fiksdalstranda i Vestnes, etter at en hval endte sine dager i fjæra. Reporter: Emilie Rydning. Video: Roger Brendhagen Vis mer

- Det går som en farsott. Jeg har fått utrolig mange snapchatter fra området, fra folk som er ute og kikker.

Det sier Vestnes-ordfører Geir Inge Lien (Sp) til Dagbladet søndag kveld, etter at en hval - angivelig 18 meter lang - endte sine dager på Fiksdalstranda.

Lien forteller at hvalen har vekket oppmerksomhet i kommunen, og ler godt da Dagbladets journalist antyder at vestnesingene «hvalfarter» til stranda.

- Ja, det kan du godt skrive!

SKAL FLYTTES: Vestnes kommune har søndag kontaktet Kystverket og Fiskeridirektoratet, som skal ta seg av hvalskrotten. Foto: Roger Brendhagen
SKAL FLYTTES: Vestnes kommune har søndag kontaktet Kystverket og Fiskeridirektoratet, som skal ta seg av hvalskrotten. Foto: Roger Brendhagen Vis mer

- Spennende

Ifølge Lien er strandet hval et uvanlig syn i nærområdet. Det siste tilfellet ordføreren kan huske er fra 2003, da kjendis-spekkhoggeren Keiko endte sine dager i Taknesbukta i nabokommunen.

Strandet hval er imidlertid ikke uvanlig i andre deler av landet eller verden, legger Lien til.

VESTNES-ORDFØRER: Geir Inge Lien (Sp). Foto: Privat
VESTNES-ORDFØRER: Geir Inge Lien (Sp). Foto: Privat Vis mer

Hvalen har skapt spekulasjoner i kommunen: Er dette det samme dyret som grunnstøtte lenger inn i fjorden tidligere i uka? Som Romsdals Budstikke skrev ble hjulpet ut i fjorden igjen av sjøfolk og verftsarbeidere?

Ordføreren har ikke svar. Dødsårsaken er også uviss.

- Men jeg har fått melding fra fiskere som syntes at den så tynn ut, sier Lien.

Han tror mange legger søndagsturen innom Fiksdalstranda for å gripe muligheten til å ta det store dyret i nært øyesyn.

- Folk synes sikkert det er spennende å se et så stort dyr som lever i havet. Det ser en på bildene, at det er bra størrelse på hvalen.

MAGER: Marinbiolog Eve Jourdain mener hvalen ser mager ut, og påpeker at man kan se ryggraden. Foto: Roger Brendhagen
MAGER: Marinbiolog Eve Jourdain mener hvalen ser mager ut, og påpeker at man kan se ryggraden. Foto: Roger Brendhagen Vis mer

- Ikke i god tilstand

Geir Inge Lien har fått opplyst at det er en finnhval. Han får støtte fra Eve Jourdain og Audun Rikardsen, som har sett bilder fra Fiksdalstranda og fått opplyst dyrets lengde.

Jourdain er marinbiolog og grunnlegger av Norwegian Orca Survey, mens Rikardsen er professor i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø.

MARINBIOLOG: Eve Jourdain. Foto: Privat
MARINBIOLOG: Eve Jourdain. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er hundre prosent sikker. Finnhvalene har litt lysere høyre kjevedel enn venstre kjevedel, sier Rikardsen til Dagbladet.

Begge to mener dyret ser magert ut. Jourdain påpeker at man kan se ryggraden tydelig - noe som ikke er tilfellet hos friske hvaler.

- Det er ganske åpenbart at dyret ikke var i god tilstand, sier marinbiologen til Dagbladet.

Jordain er forsiktig med å trekke konklusjoner rundt dødsårsak, og sier at det kan skyldes både sykdom og alderdom.

Hun avviser imidlertid at halefinnen, som framstår som blodig på Dagbladets bilder, er såpass skadd at det skal ha hatt betydning for liv og død.

BLODIG: Hvalens halefinne. Foto: Roger Brendhagen
BLODIG: Hvalens halefinne. Foto: Roger Brendhagen Vis mer

- Kanskje hvalen har sittet fast mellom noen steiner, og kjempet med halefinnen mot steinene for å komme seg løs. Da kan huden ha flasset av. Men det ser ikke ut som en veldig stor skade, det ser verre ut enn det er.

At halefinnen har hatt uheldig nærkontakt med en båtpropell, avviser marinbiologen tvert.

- Et propellmerke er virkelig tydelig, og ikke til å ta feil av.

Etterlyser hval-plan

Jourdain påpeker at det ikke er uvanlig at hvaler reker i land fra tid til annen, og at det for eksempel kan skyldes at de dør nær kysten og blir skylt i land av tidevannet.

Marinbiologen etterlyser imidlertid en nasjonal forskningsplan for døde hvaler, noe hun også tidligere har tatt til orde for overfor NRK.

Slike planer er på plass i andre europeiske land og i Nord-Amerika, der egne team rykker ut for å obdusere hvalene og finne dødsårsak, forteller Jourdain.

Slik kan man for eksempel finne ut hvorvidt dyret hadde avfall i magen, som man har avdekket andre steder i verden.

- Jo mer vi forstår, jo bedre kan vi beskytte dyrene, sier marinbiologen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!