Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvalkompromiss kan ta år

Det ekstraordinære møtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC er over, uten at partene har kommet noe nærmere hverandre i spørsmålet om en kommersiell hvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diskusjonen om en enighet innen organisasjonen kommer til å ta år, tror Norges hvalfangstkommissær Kåre Bryn.

- Vi har ikke kommet til enighet om kompromisser på dette møtet, men det var forsåvidt ikke hensikten heller. Hensikten med møtet var å få innsikt i de ulike partenes posisjoner og standpunkter, forteller Bryn til NTB.

Ønsker kompromiss

Det ekstraordinære møtet i den idylliske lilleputtstaten Antigua og Barbuda i Karibia ble innledet sist tirsdag. Den nyvalgte IWC-formannen, Irlands hvalfangstkommissær Michael Canny, har i flere måneder kjørt et stormløp for et kompromiss i den sterkt splittede hvalfangstkommisjonen. Canny har blant annet foreslått å akseptere en begrenset kystfangst av hval, i bytte mot totalt forbud mot hvalfangst på det åpne hav.

Cannys håp var at uformelle drøftinger kunne åpne for en enighet som IWC kunne feire neste gang de møtes, når organisasjonen avvikler sitt 50. årsmøte i Oman i mai.

Stor avstand

Men partene står på sitt, og det ser ikke ut til at det er håp om noe kompromiss i den nærmeste framtid.

- Det er såpass stor avstand i dette spørsmålet, såpass mye gamle holdninger som ligger der, så det vil nok ta lang tid før vi eventuelt kan komme til en enighet, sier Bryn til NTB.

Han tror imidlertid at diskusjonen om å finne fram til en løsning vil fortsette.

- Om man ikke lykkes kan man jo spekulere på hva slags følger det vil få for organisasjonen, men at det vil gå år er det ikke særlig tvil om. Alt annet ville være en sensasjon, sier han.

Urealistisk

Norge, Japan og noen karibiske land utgjør den fangstvennlige blokken, mens flertallet av de 18 nasjonene som deltok på møtet er mot hvalfangst. To-tre av motstanderne er ifølge Bryn uforsonlige, og det generelle inntrykket etter møtet er at det ikke ligger noe grunnlag for løsning.

Bryn sier til NTB at flere nasjoner har hatt urealistiske forventninger til hva hvalfangstnasjonene kan være villige til for å få til et kompromiss.

- Flere har for eksempel trodd at vi har kunnet akseptere et generelt forbud mot internasjonal handel med hvalprodukter, noe som er helt urealistisk, sier Bryn.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!