Hvalross i Oslofjorden

Søndagsturen ble spennende for Oslo-folk i går. En gigantisk hvalross hadde forvillet seg inn i Oslofjorden og solte seg på Fornebustranda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): - Oi, den hadde lange tenner. Tror du den kan hoppe opp og bite? spurte Christina Næsfeldt Thoresen (11). Hun var ute på søndagstur sammen med venninnene og fikk plutselig øye på den gigantiske hvalrossen som koste seg i høstsola ved Fornebustranda. Som en rekke andre turgåere denne formiddagen måtte også hun stoppe opp og titte. Tre nederlandske turister var blant de ivrigste fotografene.

- Er det sesong for hvalrosser i Norge nå? undret de.

Hovedpersonen selv brydde seg ikke stort om all oppmerksomheten. Den ett tonn tunge hvalrossen rullet seg litt fra side til side og løftet bare dovent på hodet når noen nærmet seg.

Skeptisk

Charlotte Landmarck (4) sto på trygg avstand sammen med pappa, men så skeptisk ut:

- Greier den ikke svømme tilbake til vennene sine? spurte fireåringen med en bekymret mine.

Ifølge biolog Viggo Ree trenger ikke Charlotte å bekymre seg. Han mener Fornebu-hvalrossen er en ung hann på seks-sju år som har svømt vekk fra flokken sin.

Svalbard og Grønland

- Hvalrossen holder til på Svalbard og Grønland, men svømmer med jevne mellomrom sørover til Nordsjøen. Når de skal hjem igjen, hender det at noen svømmer feil. Det har tydeligvis denne hvalrossen gjort, sier Ree.

Hold avstand

Ifølge biologen er det mange år mellom hver gang noe slikt skjer. Han råder derfor alle til å dra til Fornebu og ta en titt på den eksotiske kolossen med egne øyne. Skuelystne bør imidlertid holde seg på et par meters avstand.

SKUELYSTNE: Hvalross er et sjeldent syn i Oslofjorden. Ifølge biolog Viggo Ree har bare to slike dyr forvillet seg inn i fjorden de siste tjue åra.