Hvalrossen Freya er død

Tidlig søndag morgen gjennomførte Fiskeridirektoratet en kontrollert aksjon der hvalrossen ble avlivet.

FREYA: Hvalrossen har fått mye oppmerksomhet i sommer, da hun har vært på jevnlige besøk forskjellige steder i Oslofjorden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Fiskedirektoratet i en pressemelding.

- Beslutning om avliving ble tatt etter helhetsvurdering der vi kom frem til at menneskers liv og helse kunne komme i fare, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Aksjonen ble gjennomført av personell fra Fiskeridirektoratet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, ifølge pressemeldingen.

- Jeg kjente hjertet sank som en stein. Det er så unødvendig. Det er så mange andre ting vi kunne prøvd før avliving, sier biolog Rune Aae.

Han har fulgt hvalrossen over en lengre periode, og har tidligere vært bekymret for at det han kaller geværforvaltningens høyborg Norge skulle ty til avliving.

- TRIST: Rune Aae ute for å se på hvalrossen Freya som har lagt seg på en båt i Frognerkilen tidligere i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
- TRIST: Rune Aae ute for å se på hvalrossen Freya som har lagt seg på en båt i Frognerkilen tidligere i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

- Norge er kjent for å være alt for kjapp på avtrekkeren. Nå har det skjedd igjen. Geværforvaltningens høyborg, som jeg har kalt det, får vi bevis for igjen.

Aae mener at man i større grad burde ha vurdert immobilisering. Flytting har vært utredet sammen med blant annet Havforskningsinstituttet, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

- En eventuell flytteoperasjon ville vært svært komplisert og forbundet med høy risiko, slik at dette alternativet ble valgt bort, sier Bakke-Jensen.

Aae mener at myndighetene ikke har gjort nok.

- Man må ha kontroll på dyret fra bedøvelsespila treffer og til bedøvelsen inntreffer. Man kunne hatt et nett foran henne, slik at hun ikke hopper på sjøen. Men det har de ikke prøvd. De kunne også i større grad offentliggjøre hvor hun var, slik at publikum kunne ta hensyn til henne, sier Aae.

- At vi måtte avlive er en falitterklæring. Freya var frisk og sunn, og oppførte seg bare hvalrosk. Det har gått bra alle andre steder hun har vært, bortsett fra i Norge, legger han til.

FREYA: Tre personer som badet på Kadettangen i Bærum fikk et litt for nært møte med hvalrossen Freya. Video: Tipser Vis mer

- Godt trent personell gjennomførte aksjonen etter gjeldende rutiner for avliving av sjøpattedyr. Aksjonen forløp uten dramatikk, sier Bakke-Jensen.

Politiet og Mattilsynet ble varslet i forkant av aksjonen.

- Vi har forståelse for at denne beslutningen kan skape reaksjoner hos publikum, men jeg er trygg på at dette var den riktige avgjørelsen. Vi er opptatt av dyrenes ve og vel, men menneskers liv og helse må gå foran, sier Bakke-Jensen.

FISKERIMINISTER: Frank Bakke-Jensen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FISKERIMINISTER: Frank Bakke-Jensen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Hvalrossen er overlevert til videre håndtering av veterinærer, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Fiskedirektoratet opplyser om at de gjennom egne observasjoner har konkludert med at risikoen for farlige situasjoner for mennesker og dyr var svært høy.

«Til tross for gjentatte oppfordringer fulgte ikke publikum anbefalinger om å holde avstand til hvalrossen, og det oppsto farlige situasjoner ved flere anledninger», heter det i pressemeldingen.

Publikum, voksne og barn, på Kadettangen trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen «Freya». Bildet er tatt onsdag 10. august. Bildet er sladdet. Foto: Fiskeridirektoratet
Publikum, voksne og barn, på Kadettangen trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen «Freya». Bildet er tatt onsdag 10. august. Bildet er sladdet. Foto: Fiskeridirektoratet Vis mer

Tidligere i sommer var hun både i Risør og Kragerø, før hun beveget seg innover i Oslofjorden mot Kadettangen i Bærum.

Kadettangen er stedet hun oppholdt seg da hun søndag ble avlivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer