Hvalsabotør går fri

BODØ (NTB): Mannen som utførte sabotasjen mot hvalskuta «Nybræna» i 1992, går fri. Fredag 26. desember foreldes saken mot amerikaneren James Dwight Worker, uten at politiet har klart å forkynne tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sabotasjen mot «Nybræna» 2. juledag 1992 er blitt ett av de mest kjente sabotasjeforsøkene mot hvalfangstnæringen, blant annet fordi Paul Watson havnet i fengsel etter aksjonen.

Watson «sonet»

Sea Shepherds leder Paul Watson og hans forlovede Lisa Distefano ble i Lofoten herredsrett dømt til 120 dagers fengsel for sin medvirkning i senkingsforsøket.

I vår ble Paul Watson pågrepet i Nederland og begjært utlevert til Norge for å sone dommen. Verdens mest berømte hvalforkjemper ble ikke utlevert, men sonet i praksis dommen ved å sitte 80 dager i nederlandsk varetekt mens utleveringsbegjæringen ble behandlet.

Sjelden har Sea Shepherd-lederen fått så mye reklame som under dette fengselsoppholdet. Sea Shepherd erklærte at de fryktet for hans liv om han ble utlevert til «hvalbarbariet» Norge, og kjente skuespillere fra Hollywood deltok i en storstilt kampanje for å få hvalenes venn satt fri.

Aldri forkynt

Mannen som faktisk utførte sabotasjen ved å skru ut bunnpluggen i «Nybræna», er en mer anonym amerikaner ved navn James Dwight Worker.

Han la igjen lommekniven med navnet sitt inngravert for at Sea Shepherd skulle få «æren» for sabotasjen, men har siden opptrådt atskillig mer anonymt.

Etter anmodning fra norsk politi, forsøkte amerikansk politi å forkynne tiltalen for grovt skadeverk (strafferamme fire år) for Worker, men Lofoten herredsrett godtok ikke måten tiltalen var forkynt på.

Foreldes

- Siden har vi forsøkt å forkynne tiltalen på ny, men det har ikke vært mulig å finne mannen, sier politiinspektør Elisabeth Kaas ved Lofoten og Vesterålen politidistrikt til NTB.

Hun bekrefter at saken foreldes etter fem år, 2. juledag i år. Det eneste forholdet som da gjenstår etter «Nybræna»-sabotasjen, er at Lisa Distefano kan pågripes for soning av sin dom på 120 dager, dersom hun kommer til Europa.