Hvalvedtak skuffer Norge

London/Oslo: Stemningen er laber i den norske delegasjonen, etter at det mandag ble klart at Island ikke får stemmerett i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IWC vedtok at Island skal få observatørstatus, ikke fullt medlemskap, slik landet ønsket. Land med observatørstatus har ikke stemmerett og svært begrenset taletid på IWC-møtene.

- Island er en fangstnasjon som er interessert i bærekraftig forvaltning. Det er klart at Island burde fått fulle rettigheter, sier statssekretær Jan Bøhler i Utenriksdepartementet.

Han lover at Norge vil følge opp denne saken, men vet ikke ennå når det eventuelt kan bli aktuelt med en ny avstemning.

Forvirring

Stemningen på IWC-årsmøtets første dag ble etter hvert relativt kaotisk, da det ble klart at den islandske delegasjonen på ingen måte ville rette seg etter avstemningsresultatet. Et flertall på 18 land, med USA, New Zealand, Sverige og Storbritannia i spissen, stemte for at Island skulle få observatørstatus. 16 land, deriblant Norge, stemte mot forslaget.

- Vi anerkjenner ikke denne beslutningen. Island er en suveren stat, og IWC har ikke myndighet til å nekte oss fullt medlemskap. Dette er mot internasjonal lov. Vi anser oss som medlemmer, og vil handle deretter, sier Islands hvalkommissær, Stefan Asmundsson.

Vil delta

- Betyr det at dere kommer til å forsøke å delta i debatten på lik linje med andre medlemsland?

- Det betyr at vi kommer til å delta som andre medlemsstater, både i avstemninger og i debatten. Hvis dette skaper forvirring på møtet, kan IWC takke seg selv. Jeg vet at vi har mange land som støtter vårt syn, framholder Asmundsson.

Flere av IWC-landene er redde for at Island vil slå seg sammen med Norge og Japan i å kreve at forbudet mot kommersiell hvalfangst blir opphevet.

IWC la ned forbud mot kommersiell hvalfangst fra 1986. Island trakk seg ut av organisasjonen i 1992.

Russland

Flere timer av årsmøtets første dag ble også brukt til å diskutere om Russland skulle få stemmerett på årsmøtet.

- Resultatet ble at Russland ikke fikk delta i avstemningen fordi de ikke skulle ha betalt kontingent. Selv om russerne kunne belegge at dette skyldtes tekniske problemer, ble de holdt utenfor. Forhandlingsklimaet er ikke det beste, forteller Jan Bøhler.

IWC-årsmøtet skal vare hele uka. Norges beslutning om å gjenoppta eksporten av hvalprodukter vil trolig bli et hett tema på det møtet.

- Dette er en stor sak for IWC. Norges planer vil svekke forholdet mellom våre to land, sa USAs representant i hvalfangstkommisjonen, Rolland A. Schmitten, til New York Times mandag.

(NTB-Ingrid Thorbjørnsrud)