SKUTT OG DREPT: Helge Mannsverk (52) ble skutt og drept i denne hytta i Gargoluoppal lørdag. Foto: TORIL SKANSEN / CPM, PRIVAT
SKUTT OG DREPT: Helge Mannsverk (52) ble skutt og drept i denne hytta i Gargoluoppal lørdag. Foto: TORIL SKANSEN / CPM, PRIVATVis mer

- Hvem av dere skal skytes først?

Helge Mannsverk (52) greide å fravriste den drapssiktede våpenet etter at han ble skutt. Så segnet han død om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARGOLUOPPAL/ALTA (Nordlys): Sammen med sin samboer kjempet SAS-piloten kraftig imot da en mann i 40-åra lørdag kveld tok seg inn i hytta i Gargoluoppal med ei rifle.

Mannsverk ble truffet av ett skudd i overkroppen, som viste seg å bli dødelig. Politiet har de siste dagene jobbet med å avklare nøyaktig hva som skjedde i de skjebnesvangre minuttene. I går jobbet kriminalteknikere på stedet, mens politiet i Alta lensmannskontor foretok avhør av den drapssiktede mannen.

I avhøret forklarte siktede at han verken husker noe av hendelsen, eller av at han i forkant fyllekjørte med en traktor.

- Likevel har politiet dannet seg et bilde av hvordan de mener den drapssiktede drepte Helge Mannsverk. Mye av politiets teori bygger naturlig nok på forklaringen til det eneste øyenvitnet - Mannsverks samboer.

- Hvem skal skytes først? Etter det Nordlys erfarer, har kvinnen forklart at den drapssiktede var utagerende og aggressiv da han kom inn i hytta like før klokka 19 på kvelden.

«Hvem av dere skal jeg skyte først?» skal mannen ha ropt, før det ble løsnet skudd.

- Politiet har så langt ikke ønsket å kommentere hvorvidt det ble løsnet ett eller flere skudd. Kvinnen skal imidlertid, etter det Nordlys kjenner til, ha forklart at det ble løsnet flere skudd - hvorav et av dem nesten traff henne.

Etter at skuddene ble avfyrt, skal den erfarne SAS-piloten Helge Mannsverk ha gått fram og overmannet den drapssiktede. Mens Mannsverk fravristet ham våpenet, bisto samboeren med å få lagt ham i bakken.

Segnet om Deretter skal Mannsverk ifølge forklaringen ha slått den drapssiktede i  hodet med kolben på rifla. Det var slik han ble påført hodeskadene som søndag måtte sjekkes av lege på Hammerfest sykehus.

Da samboerparet hadde overtaket på inntrengeren, segnet Mannsverk plutselig om.

Mens kvinnen forsøkte å utføre livredning på 52-åringen, skal hun ha registrert at den drapssiktede forlot åstedet.

Halvannen time seinere ble han pågrepet i sin bopel, bare noen få hundre meter unna i den samme bygda. Drapsvåpenet ble funnet utenfor hytta.

Avhørt om skytingen Mannsverks samboer ble avhørt allerede natt til søndag på Alta lensmannskontor. Mandag bidro hun med ytterligere opplysninger overfor politiet.

- Hun er veldig preget av det som har skjedd. Samtidig prøver hun å bidra til sakens opplysning ved å avgi forklaring, sier kvinnens bistandsadvokat Andreas Hegg til Nordlys.

Han opplyser videre at politiet først og fremst har konsentrert seg om hendelsesforløpet i hytta lørdag.

- Det blir helt sikkert flere avhør, men nå fokuserer politiet på den konkrete hendelsen.

- Var der for å true - Politiadvokat Ernst Pettersen bekrefter Nordlys' opplysning om at drapssiktede truet dem som var til stede, før han skjøt. Han bekrefter også at dette har hatt betydning for at mannen er siktet for forsettlig drap - altså at han skjøt med hensikt å drepe.

- Den opplysningen er inne i bildet når vi har skjellig grunn til mistanke, sier Pettersen til Nordlys.

- Jeg kan også bekrefte at de skader som siktede har, og som det er opplyst om, har oppstått etter at skuddet er avfyrt, sier politiadvokaten.

- Mente ikke å drepe Mannens forsvarer, Kjetil H. Nilsen, sier at han holder åpen muligheten for at den drapssiktede mannen kan ha skutt enten i selvforsvar eller ved et uhell.

Nilsen viser til opplysninger som framkom i forbindelse med avhøret av siktede i går.

- Vi har fått en rapport som tyder på at han rett etter pågripelsen har uttalt til en politibetjent at han ikke ønsket å drepe. Han har sagt at han skulle dit for å skremme dem, og at skuddet gikk av ved et uhell. Foreløpig er dette ubekreftede opplysninger, men det er like fullt en opplysning som kan bidra til å kaste lys over intensjonene ved at han dro dit. Det er også veldig interessant med tanke på kravet om forsett, sier forsvareren.